"Slay" en "smash" zijn Kinder- en Tienerwoord van het Jaar: ontdek hier wat ze betekenen

"Slay" is door de kijkers van "Karrewiet" verkozen tot het Kinderwoord van het Jaar. En de nws.nws.nws-volgers op Instagram stemden "Smash" tot het Tienerwoord van het Jaar. De winnaars werden zopas bekendgemaakt tijdens "Gillis & Govaerts" op MNM. In totaal brachten meer dan 90.000 kinderen en tieners hun stem uit op hun favoriete woorden. 

Slay is Kinderwoord van het Jaar

Slay haalde het overtuigend als Kinderwoord van het Jaar, met 47% van de stemmen. Slay is een woord dat vaak op sociale media wordt gebruikt om iemand een compliment te geven over zijn/haar/hun outfit. In de zin "Amai, deze outfit... Slay!" betekent het: je ziet er geweldig uit, je outfit is er "boenk op". 

BEKIJK - Maurane Proost van "Karrewiet" maakt het Kinderwoord van het Jaar bekend in School aan de Stroom in Antwerpen:

Videospeler inladen...

In navolging van de verkiezing van het Woord van het Jaar (een initiatief van Van Dale) ging "Karrewiet", het kinderjournaal van Ketnet, voor de twaalfde keer op zoek naar het Kinderwoord van het Jaar, als opvolger voor "ma stobbe", de winnaar van vorig jaar. 

De verkiezing van de woorden van het jaar was dit jaar een enorm succes. "We hebben heel veel stemmen gekregen", zegt Maurane Proost van "Karrewiet". "Kinderen en jongeren hebben in totaal meer dan 90.000 keer gestemd. Overal waar wij kwamen merkten we dat ze vroegen: wat gaat nu het Kinder- of het Tienerwoord worden, dus da's heel leuk."

Smash is Tienerwoord van het Jaar

Smash is het Tienerwoord van het jaar geworden, met 39% van de stemmen. De term smash wordt gebruikt om iemand te omschrijven die je mooi of sexy vindt. Het tegengestelde woord is "pass", wat zo veel betekent als "niet knap" of "niet mijn type". Een voorbeeld: Er passeert een knappe gast en jij zegt tegen je vriendinnen: "smash!".

"Het leuke aan de hele verkiezing is dat kinderen en jongeren echt alles zelf mogen beslissen", legt Louise Hoedt van nws.nws.nws uit. "Zij sturen volop woorden in en zij beslissen welk woord wint. Het zijn hun woorden die ze dagdagelijks gebruiken, wij gebruiken die niet. Wij moeien ons er helemaal niet mee. Dus voor ons is het ook telkens een grote verrassing. Dat maakt het voor hen zo tof, dat zij van het begin tot het einde de chef zijn van die verkiezing." 

Op nws.nws.nws, het VRT NWS-kanaal op Instagram voor tieners, kon voor de vierde keer gestemd worden op het Tienerwoord van het Jaar, een opvolger voor "bestie".

Taaladviseur VRT: "Jullie keuze is weer slay en smash"

"Met het Kinder- en Tienerwoord van het jaar treden we als volwassenen dat jaarlijkse vreemde universum binnen...", legt Geertje Slangen, taaladviseur bij VRT, uit. "Daar waar kinderen en jongeren hun eigen taal spreken. Dat het not done is dat wij die woorden adopteren is duidelijk, maar vandaag maak ik een kleine uitzondering en sla ik de bal wellicht weer mis. Maar ach, boeie, voor die ene keer dat wij ouwelui ook eens beire kunnen zijn. Yolo, toch? Dit jaar vind ik jullie keuze weer SLAY en SMASH!"

BEKIJK - "Slay" en "Smash", we hoeven deze woorden niet plots allemaal te gaan gebruiken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen