James Webb detecteert meest afgelegen sterrenstelsel ooit

Turen in onze kosmos is een fantastisch tijdverdrijf en met de nieuwe James Webb-ruimtetelescoop van NASA kunnen astronomen dat nu veel nauwkeuriger. De telescoop zou vorige week een zeer oud sterrenstelsels hebben ontdekt dat tot nu toe niet zichtbaar was. Het sterrenstelsel zou ‘slechts’ 350 miljoen jaar na de oerknal zijn ontstaan.

8 reacties

  • Guido Eyckmans

    1 jaar geleden
    Om te weten of er leven is op verre sterrenstelsels volstaat het om te wachten op het licht dat vandaag van die planeten wordt uitgezonden, voor de verste is dat dus +/- 13 miljard jaar
  • Geert Vaelen

    1 jaar geleden
    En dan zijn er nog die denken dat alleen op ons planeetje intelligent leven bestaat. Als er sterren en planeten zijn, moeten er toch nog enkele zijn waar leven op mogelijk is, en wel degelijk aanwezig is. Alles heeft z'n nut en het zou nogal raar zijn dat wij de enigen zijn. Moesten wij er niet geweest zijn, was het hele universum dan dood of levensloos? Waarvoor zouden al die andere sterren en planeten anders dienen? Show?
  • Andre Ooms

    1 jaar geleden
    En is er maar één heelal ? Of zijn er meerdere, onderling verbonden ? Fascinerend, spannend. Hoe meer je erover nadenkt, hoe meer hoofdpijn, niet te vatten.
  • Bart Verwegen

    1 jaar geleden
    Er zal inderdaad nog licht bestaan dat nooit tot bij ons zal geraken. De 'juiste' ouderdom is ook moeilijk te bepalen want de tijd verloopt overal anders, zeker op zulke grote afstanden en aan grote snelheden.
  • Tim Verhaert

    1 jaar geleden
    @ Andre dat licht was er in het begin bij. Wij zijn verder uitgeweken en jonger. Dus dat licht is al 13 miljoen jaar en meer hier