Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Jean-Claude Marcourt (PS) stapt op als voorzitter Waals Parlement na luxueuze reis naar Dubai

Jean-Claude Marcourt.Beeld BELGA

De Franstalige socialist Jean-Claude Marcourt (PS) stapt op als voorzitter van het Waals Parlement en als voorzitter van het bureau van dat parlement. Dat is beslist na een bijeenkomst van de partijtop van de PS.

Marcourt heeft maandag in Le Soir aangekondigd dat hij bereid is ontslag te nemen uit zijn functies als het voltallige bureau van het Waals Parlement eveneens een stap opzijzet.

“Ik heb de indruk geen enkele fout begaan te hebben. Ik vind dat ik sinds mijn aantreden als voorzitter in september 2019 alles gedaan heb zoals het moet. Er is geen sprake van dat ik alleen ontslag zou nemen en de indruk zou geven dat ik een fout gemaakt heb. Maar ik sta achter de vraag voor een collectief ontslag van het bureau. Om dat mogelijk te maken, ben ik bereid om spontaan ontslag te nemen”, verklaarde Marcourt.

PS-voorzitter Paul Magnette juicht de beslissing van Marcourt toe, zo schrijft hij op Twitter. Dat moet helpen om de geloofwaardigheid van het Waals Parlement en het vertrouwen tussen de Walen en hun verkozenen te herstellen, klinkt het.

Twitter bericht wordt geladen...

Vrijdag had Magnette het voltallige bureau van het Waals parlement opgeroepen om ontslag te nemen na de onthullingen over de buitensporige uitgaven van het parlement en de dure reis van griffier Frédéric Janssens en parlementsvoorzitter Jean-Claude Marcourt naar Dubai vorig jaar. Sophie Pécriaux (PS) kondigde daarop meteen aan ontslag te nemen uit het bureau.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zag echter geen reden waarom zijn partijgenoten in het bureau, Jacqueline Galant en Sybille de Coster-Bauchau, zouden moeten opstappen omdat de verantwoordelijkheid voor de feiten vooral bij Marcourt lag.

Het vijfde bureaulid, Ecolo’er Manu Disabato, lanceerde maandag het ultimatum dat hij zou opstappen als Marcourt niet voor maandagavond de handdoek in de ring zou gooien.

Lees ook

Neergang Jean-Claude Marcourt (PS): is het liedje van de machtige Luikse ‘club des cinq’ nu echt uitgezongen?

Het grapje dat Jean-Claude Marcourt gewoon geluisterd heeft naar de PS-voorzitter, is snel gemaakt

Met de aankondiging van Marcourt maandagavond blijft de onduidelijkheid. De Luikenaar wil pas opstappen bij een collectief ontslag.

Alvast bij de MR lijkt er geen sprake van een ontslag van de bureauleden. Partijvoorzitter Bouchez verwelkomde het ontslag van Marcourt en voegde er enkel aan toe dat zijn partij verheugd was “te kunnen werken aan een nieuw bureau met een nieuwe voorzitter”. Over een voltallig ontslag sprak hij niet.

Voor oppositiepartij PVDA is het ontslag van Marcourt “het minimum gezien de trip van 20.000 euro naar Dubai”. Maar “de overige leden van het bureau hebben de zaken hun beloop gelaten en de uitgaven van het parlement met tientallen miljoen laten ontsporen en moeten ook opstappen”, reageerde fractieleider Germain Mugemangango op Twitter.