PhotoNews

Koudeplan Brussel: 125 extra opvangplaatsen voor daklozen

Het Koudeplan creëert tijdens de vrieskou 125 extra opvangplaatsen voor daklozen in Brussel. Naast de 50 plaatsen in het Koning Boudewijnstadion, komen er nog eens 50 bedden in een turnzaal in Elsene. Het Poincaré-centrum van Samusocial breidt haar capaciteit tijdelijk uit met 25 bedden.

Vorige week activeerde de Stad Brussel het Koudeplan om haar inwoners te beschermen tegen de vrieskou. De hulporganisatie Bruss'help riep turnzalen, treinstations en andere openbare voorzieningen op om hun deuren te openen om de meest kwetsbaren, met name gezinnen, voor korte tijd onderdak te bieden.

Extra plaatsen

Eén van die plekken is het Koning Boudewijnstadion in Laken, dat de komende weken wordt uitgerust met een vijftigtal bedden en douches. In een turnzaal in Elsene kunnen er nog eens vijftig mensen tijdelijk terecht voor opvang. Bruss’help en het Rode Kruis voorzien veldbedden, dekens en winterkleding. Het toezicht op de slaapzalen wordt beheerd door het Rode Kruis. In het Poincaré-centrum van Samusocial worden er tijdelijk 25 extra slaapplaatsen voorzien. Ook de stations van Brussel-Zuid en Brussel-Noord zijn tijdens de vrieskou zowel overdag als 's nachts toegankelijk, zodat ze kunnen dienen als schuilplek tegen de koude.

Langere openingsuren

Naast extra opvangplaatsen zullen de twaalf erkende dagcentra ook langer openblijven. Zo zal de vzw "Jamais Sans Toit" in Brussel de komende twee weken ook open zijn tijdens het weekend. Op straat doen mobiele teams zo veel mogelijk hun best om mensen naar de juiste diensten te brengen en/of door te verwijzen.

Hoewel het Koudeplan bedoeld is om in te grijpen bij extreem koude weersomstandigheden, pakt Bruss’help het sinds dit jaar anders aan. Het winterplan werd hervormd naar een jaarplan om het hele jaar door in opvang te voorzien. Op die manier moet de opvang ook niet elke winter opnieuw in sneltempo worden opgeschaald. De dagcentra en de humanitaire hub zijn intussen het hele jaar door operationeel en ook de opvangplaatsen die vroeger voor noodgevallen werden gebruikt, zijn nu 24/7 beschikbaar.

Meest gelezen