Videospeler inladen...

BEKIJK - Buurtbewoners bij Klein Kasteeltje plaatsen vuurkorven en geven eten aan asielzoekers: "Bang dat iemand sterft van de kou"

Verschillende buurtbewoners bij het Klein Kasteeltje in Brussel hebben gisterenavond een actie gehouden. Ondanks de vrieskou slapen nog steeds mensen in tentjes op de nabijgelegen brug. De bewoners hebben vuurkorven geplaatst en eten uitgedeeld, zoals warme soep. Ze vragen aan de overheid om dringend naar een oplossing te zoeken. "Eerlijk gezegd ben ik bang dat er iemandĀ de komende nachten kan sterven van de kou", klinkt het bij de buurtbewoners.

Afgelopen nacht heeft het gevroren dat het kraakt. Ondanks de ijskoude temperaturen zijn veel mensen, waaronder een vijftigtal asielzoekers vlakbij het Klein Kasteeltje in Brussel, verplicht om in een tentje op straat te slapen. Velen onder hen zijn Afghanen die in Afghanistan bij de politie werkten of militair waren en daarom gevlucht zijn, zegt VRT NWS-journalist Steven Decraene.

"Sinds Ć©Ć©n jaar moeten we zo leven en moet iedereen op straat leven", getuigt Khalid. "Waarom? Zijn we geen mensen misschien?", vraagt hij zich luidop af. Samir, een Afghaanse asielzoeker, slaapt naar eigen zeggen al 50 dagen in een kleine tent. "Ik slaap met twee anderen om het warm te hebben", zegt hij terwijl hij zijn tent toont die wat verscholen zit onder een groot zeil.

Het probleem is dat de asielprocedures zo lang duren, zorg als staat dat je dat op orde krijgt

Katrijn Dehantschutter, Chien Vert Solidaire Buren

Verschillende buurtbewoners kijken vanuit hun woonkamer op de brug waarop de asielzoekers slapen. Ze vinden de situatie dan ook schrijnend. "Niemand kan zijn ogen daarvoor sluiten.Ā Eerlijk gezegd ben ik bang dat er iemandĀ de komende nachten kan sterven van de kou.Ā En dat zouden wij op ons geweten hebbenĀ en dat wil ik niet", klinkt het bij Ć©Ć©n van hen.Ā 

Daarom hebben ze gisterenavond een actie gehouden. Ze hebben vuurkorven geplaatst om de asielzoekers op te warmen en geven hen eten. Hun boodschap is duidelijk: de overheid moet dringend met een oplossing komen. "Het probleem is dat de procedures zo lang duren. Zorg als staat dat je dat op orde krijgt", zegt Katrijn Dehantschutter van "Chien Vert Solidaire Buren".

Bekijk hier de reportage uit "Laat": "Met deze vrieskou wil ik proberen om elke dag een grote kom soep te maken, maar ik hoop dat ze nog andere hulp krijgen."

Videospeler inladen...

Volgens Steven Decraene hebben deze mensen een asielaanvraag ingediend, maar laat de uitslag daarvan op zich wachten. "Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat verantwoordelijk is voor de opvang van daklozen, heeft aan de stad Brussel opgedragen om extra noodopvang te voorzien", zegt Decraene. "Aan het Koning Boudewijnstadion zouden er dan ook zo'n vijftigtal extra plaatsen komen."

Ook voor hen die wel de asielprocedure hebben doorlopen en erkend vluchteling zijn, is het niet vanzelfsprekend dat er dan wĆ©l een dak is voor boven hun hoofd. Zo moesten er heel wat plaatsen bijkomen voor vluchtelingen uit OekraĆÆne. "Daarvoor zijn nooddorpen gebouwd in Antwerpen en Mechelen en binnenkort ook in Oostakker. In Jabbeke zullen binnenkort ook 50 OekraĆÆense vluchtelingen terechtkunnen, maar het is een grote uitdaging voor de Belgische overheid om al die mensen te kunnen huisvesten", besluit Decraene.

Meest gelezen