Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Europees akkoord over "koolstofgrensbelasting": industrie die wil importeren naar EU zal belast worden op uitstoot van koolstof

Het Europees Parlement en de Europese Raad hebben vanochtend een voorlopig akkoord bereikt over een "koolstofgrensbelasting" voor de industrie die producten wil importeren in de Europese Unie. Het gaat om ijzer, staal, cement, aluminium, meststoffen, elektriciteit en ook waterstof. Het is een van de initiatieven die Europa neemt om de klimaatopwarming tegen te gaan.

Bedrijven die importeren naar de Europese Unie zullen vanaf 1 oktober 2023 certificaten moeten kopen om hun koolstofuitstoot te compenseren. 

Europese bedrijven die veel energie verbruiken vallen sinds 2005 onder het Europese emissiehandelssysteem (ETS). Zij moeten hun CO2-uitstoot compenseren via de aankoop van emissierechten. Nu wil de Europese Unie ook niet-lidstaten ertoe aanzetten hun koolstofuitstoot te beperken, door ook hen een soort van belasting te laten betalen. 

De koolstofgrenstaks of het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) moet Europese bedrijven beschermen tegen concurrentie uit andere landen, waar minder of soms zelfs geen emissiebeperkingen gelden. Het mechanisme is opgesteld in lijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). 

De regeling zou op 1 oktober 2023 ingaan, weliswaar met een overgangsperiode waarin de importeur enkel verplicht is om het te rapporteren. De duur van de overgangsperiode en volledige werking van CBAM zijn nog onderwerp van onderhandelingen later deze week over ETS.

Meest gelezen