Kringwinkel

Antwerpse kringwinkels moeten noodgedwongen extra dag sluiten door hoge energieprijzen en inflatie

Kringwinkel Antwerpen gaat vanaf januari al haar winkels op maandagen sluiten. Die extra sluitingsdag komt er door de aanhoudende inflatie en stijgende energiekosten. De vzw heeft elf kringwinkels in en rond Antwerpen.

De laatste jaren wint tweedehands aan populariteit en doen de kringwinkels het zeker niet slecht. Toch is Kringwinkel Antwerpen, de vzw die elf kringwinkels in en rond Antwerpen heeft, genoodzaakt om een extra sluitingsdag in te voeren. “Dat is het jammerlijke aan de situatie. We merken dat er meer klanten komen en er elk jaar meer spullen verkocht worden, maar die stijgende lijn is niet in verhouding met de kosten die we nu hebben", zegt Louise Vrints, marketingdirecteur Kringwinkel Antwerpen. "We worden geconfronteerd met een exponentiële groei van de huurprijzen, loonindexeringen en energieprijzen."

We willen geen extra kosten doorrekenen aan onze klanten, dus dit leek ons de beste oplossing om de periode te overbruggen
Louise Vrints, marketingdirecteur Kringwinkel Antwerpen

Door alle kringwinkels behalve op zondag, ook op maandag te sluiten, hoopt Kringwinkel Antwerpen de financiële situatie onder controle te houden. “Op die manier kunnen we de verwarming op zaterdagavond afzetten en pas dinsdagochtend opnieuw opstarten.” zegt Vrints. "We willen de inflatie ook niet doorrekenen aan onze klanten, dus dit leek ons de beste oplossing om de periode te overbruggen."

Voor de werknemers is de sluitingsdag slecht nieuws. “Als maatwerkbedrijf is dat een heel pijnlijke zaak. Het raakt onze medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt, die zich vaak in kwetsbare situaties bevinden”, legt Vrints uit. "De dag die zij niet werken, krijgen ze wel een voorlopige uitkering, want we willen hen heel graag aan boord houden en hen zoveel mogelijk zekerheid bieden."

Voorlopige maatregel

Concreet zullen de elf kringwinkels vanaf 2 januari op maandagen sluiten. Het gaat om de drie stadswinkels, de winkel op het Kiel, de drie winkels in de districten Borgerhout, Merksem en Deurne, en de winkels buiten Antwerpen in Schoten, Brasschaat, Kapellen en Wijnegem.

Wel is de sluitingsdag een voorlopige maatregel. "We weten nog niet hoe lang de maatregel zal gelden, maar we gaan het elk kwartaal herevalueren. We streven ernaar zo snel mogelijk terug naar het gewone ritme te gaan", besluit Vrints.

Meest gelezen