Warme winterplekken bieden Gentenaars warmte en gezelligheid

De hoge energieprijzen zorgen ervoor dat Gentenaars verwarming komen zoeken bij de warme winterplekken. Dat zijn verwarmde gemeenschappelijke ruimtes waar iedereen die daar nood aan heeft gebruik van kan maken. Tot eind februari kan je bij de warme winterplekken terecht.Ā 

De warme winterplekken kan je vinden in de gebouwen van verschillende diensten van de Gentse stad en OCMW. Daarnaast bieden verschillende sociale restaurants, buurtorganisaties en verenigingen ook plaatsen aan waar mensen kunnen opwarmen met een kom soep of een warm drankje.

"Overdag zijn we open van 9 tot 18 en dan zijn de mensen welkom in onze cafetaria om er iets te drinken of gewoon om elkaar te ontmoeten", zegt Karen, aanspreekpunt 55+ bij lokaal dienstencentrum Speltincx. "Met de koude wintermaanden en de hoge energiefacturen die ze krijgen is het een welkome plek om even op te warmen en bij te praten. We zien dat verschillende mensen uit de buurt 's ochtends al langskomen om een koffie te drinken of de krant te lezen. We merken ook dat de groepen na de workshops in het dienstencentrum langer aanwezig blijven in de cafetaria."

Als je met een gewoon pensioentje moet toekomen om de energieprijzen te betalen is dat een ramp tegenwoordig
Gerard Leopold, buurtbewoner

"Wij komen hier naar toe voor het middageten en om ons een beetje te komen verwarmen", vertelt buurtbewoner Gerard Leopold. "Veel mensen maken er gebruik van door de dure prijzen van elektriciteit en verwarming. Zeker voor bejaarde mensen is dat interessant. Als je met een gewoon pensioentje moet toekomen om de energieprijzen te betalen is dat een ramp tegenwoordig. Gelukkig kan je hier in de warmte bij de mensen zitten en kan je ondertussen eens een gesprek voeren met elkaar. Dat zorgt ervoor dat het aangenaam is om eens naar hier te komen."

Meest gelezen