Represented by ZUMA Press, Inc.

Europarlementslid Eva Kaili houdt onschuld staande in "Qatargate": "Wist niet van het bestaan van het geld"

Eva Kaili, het Griekse Europarlementslid dat betrokken is bij het corruptieschandaal in het Europees Parlement, "wist niet van het bestaan van het geld" dat in haar woning in Brussel werd gevonden. Dat heeft haar advocaat verteld aan het Franse persagentschap AFP. Eerder op de dag werd Kaili ontzet uit haar functie als vicevoorzitter van het Europees Parlement.

De Griekse Eva Kaili is tot nu toe de grootste naam in het corruptieschandaal "Qatargate". Ze wordt ervan verdacht smeergeld te hebben aangenomen in ruil voor een voor Qatar positieve Europese besluitvorming. 

In de woning van de politica, die namens de Griekse sociaal-democratische partij PASOK in het Europees Parlement zat, werden zakken vol met geld, medailles en andere kostbaarheden gevonden die vermoedelijk werden geschonken door Qatar. 

Volgens haar advocaat is Kaili echt niet te linken aan "het geld dat bij haar thuis werd gevonden". "Ze wist niet van het bestaan van dit geld", aldus haar advocaat. Hij benadrukt dat zijn cliënte "onschuldig" is, ook al werden in haar flat in Brussel zakken vol bankbiljetten ter waarde van 150.000 euro gevonden, volgens een Belgische gerechtelijke bron.

Eerder op de dag had het Europees Parlement met een overgrote meerderheid beslist om Kaili definitief te ontzetten uit haar ambt als vicevoorzitter. 625 parlementsleden stemden voor, 1 tegen en er waren ook 2 onthoudingen. Er was een tweederdemeerderheid nodig om Kaili uit haar ambt te zetten.

Eerder al was Kaili uit haar PASOK-partij en uit de sociaaldemocratische S&D-fractie in het Europees Parlement gezet. Ze was één van de veertien vicevoorzitters van het Parlement en was al geschorst. Door de stemming van vandaag is ze dus definitief vicevoorzitter af.

Meest gelezen