(c) 2020 geert roels

Stormloop op Boekentoren in Gent: tickets voor weekendbezoeken zo goed als uitverkocht

Het stadsmuseum STAM in Gent biedt, naar aanleiding van een nieuwe tentoonstelling, combitickets aan waarin een bezoek zit aan de top van de Boekentoren. De reservaties lopen erg goed, de weekendbezoeken zijn bijna volzet. De Boekentoren is normaal gezien enkel met een gids te bezoeken. 

De Boekentoren in Gent kan in de krokus- en de paasvakantie uitzonderlijk zonder gids bezocht worden. Dat gebeurt naar aanleiding van een nieuwe tentoonstelling in het STAM, het Gentse stadsmuseum, over de skyline van Gent en andere steden in de Lage Landen. Mensen kunnen de expo bezoeken en tegelijk een ticket kopen voor een bezoek aan de top van de Boekentoren. "De combitickets lopen erg goed, voor het weekend zijn ze bijna uitverkocht", zegt Frederik Verstraete van het STAM. Er zijn wel nog veel kaartjes voor bezoeken overdag. 

"Een plek van de wijsheid"

Het STAM en de Boekentoren bieden samen net geen 120 tijdslots aan van een uur. Daarin kunnen telkens 60 mensen de toren, zonder gids, bezoeken. Een lift brengt hen naar de Belvedère op de 20e verdieping, 64 meter hoog. Daar is een ruimte met grote ramen én een uniek zicht op Gent. Het is hét pronkstuk van de Boekentoren die door Henry Van de Velde is ontworpen en sinds 1942 aan de skyline prijkt. De toren is de voorbije jaren gerenoveerd door architectenbureau Robbrecht en Daem.

foto VRT NWS - een winters uitzicht vanop de top de Boekentoren, met links de Sint-Pietersabdij

"We hebben 17 jaar gewerkt aan dit fantastische gebouw", zegt Paul Robbrecht. Hij is blij dat de Belvedère op de bovenverdieping nu vaker bezocht zal worden. "Van de Velde wou dat dit een inspirerende plek was, waar mensen elkaar ontmoeten en filosoferen. Je voelt dat ook aan de ruimte. We hebben de Belvedère in ere hersteld door onder meer balken weg te nemen. De lambriseringen zijn vernieuwd, ze waren beschadigd door de zon. Het is een echte plek van de wijsheid. Je kijkt hier naar de stad, de torens... Ik kom hier graag en vaak, zeker sinds de lift gemaakt is", lacht Robbrecht. 

"Het is echt een toren vol boeken"

De Boekentoren doet al sinds het prille begin dienst als universiteitsbibliotheek. "Het is in eerste instantie een echte toren vol rekken met boeken", zegt hoofdbibliothecaris Dries Moreels. Het gebouw is sinds 2021 opnieuw in gebruik als opslagruimte voor enorm veel boeken. De exemplaren die tijdens de renovatiewerken op andere plaatsen zijn bewaard, keren nog altijd terug. "De hele verhuis moet binnen 2 jaar rond zijn. In de toren en de kelder is in totaal 66 kilometer aan boekenrekken. "De afstand van Gent tot aan de zee", zegt medewerker Lut De Neve. De opslagruimtes in de toren zijn niet publiek, enkel de Belvedère wordt af en toe opgesteld voor bezoeken. 

"We doen onze uiterste best om veel bezoeken toe te staan, maar dat is praktisch niet altijd haalbaar. Onze hoofdtaak is een bibliotheek runnen", zegt bibliothecaris Moreels. Het combibezoek met het STAM biedt dus een unieke gelegenheid, op andere momenten is de Belvedère enkel te bezoeken met een gids. 

"Het is precies hemel op aarde"

Een groep internationale journalisten is uitgenodigd door het Vlaams Architectuurinstituut om de Boekentoren te bezoeken. "Dit is echt de hemel op aarde, ik zou bijna naar Gent verhuizen om hier af en toe tijd te kunnen doorbrengen", zegt een vrouw die zich aan het panorama vergaapt. "De architectuur is fenomenaal en het uitzicht krijg je er bovenop", verklaart een man die foto's neemt. Het zou dus kunnen dat binnenkort ook buitenlandse toeristen de weg vinden naar de Boekentoren. 

De expo "Skyline. Hoogbouw in de Lage Landen" loopt nog in het STAM in Gent tot 21/05. Bezoekers kunnen tickets voor de tentoonstelling én voor een vrij bezoek aan de Boekentoren online boeken via de website van het museum

Meest gelezen