Radio 2

Antwerpse organisatie Rising You helpt in 5 jaar tijd 325 vluchtelingen aan het werk

De organisatie Rising You in Antwerpen heeft in 5 jaar tijd 325 vluchtelingen een job bezorgd. Ze krijgen er een praktische opleiding om bijvoorbeeld in hoogspanningsmasten te klimmen of asbest te verwijderen. Intussen leren ze ook sociale vaardigheden en Nederlands. Rising You werkt samen met de VDAB en bedrijven die werknemers zoeken.

Rising You, een organisatie in Antwerpen-Noord, heeft in 5 jaar tijd 325 vluchtelingen opgeleid naar een job. Dat doen ze op vraag van de VDAB en bedrijven die op zoek zijn naar personeel. Onder meer Fedasil, Caritas en het Rode Kruis gaan asielzoekers al aanspreken van zodra ze hier in het opvangnetwerk terechtkomen om ze zo snel mogelijk aan werk te helpen. Zo komen ze dan bij de VDAB terecht.

Naast een sportclubwerking, waar vluchtelingen ook Nederlands leren, biedt Rising You verschillende praktijkopleidingen aan. Die zijn bedoeld voor vluchtelingen die maar kort naar school zijn geweest in hun land van oorsprong. Ze worden onder meer opgeleid tot telecom-technicus. "Een deel van de cursisten werkt op de begane grond om glasvezelnetwerken aan te leggen voor snel internet. Andere vluchtelingen krijgen een klimopleiding om in hoogspanningsmasten te kruipen voor het uitrollen van het 5G-netwerk", vertelt coördinator Benjamin Gérard.

In een ander deel van het gebouw aan het Damplein worden er onder meer opleidingen geven om asbest te verwijderen. "Vlaanderen wil tegen 2040 asbestvrij zijn en daarom hebben we goed opgeleide mensen nodig om dat asbest veilig uit gebouwen te halen. Hoe sneller vluchtelingen aan het werk zijn, hoe beter ze zullen meedraaien in onze maatschappij. We gaan ook geen taallessen geven zoals in het onderwijs gebeurt maar bijvoorbeeld door het klimmen hier, moeten ze elkaar instructies geven. Dat gebeurt dan in het Nederlands dus ze leren ze de taal hier meteen in de praktijk."

Alle asielzoekers moeten kans krijgen op werk, ook al stuur je ze terug. Ze hebben perspectief nodig

Benjamin Gérard, coördinator Rising You

Rising You werkt met erkende vluchtelingen. Toch pleit Gérard voor een traject waarbij aan alle asielzoekers een opleiding wordt aangeboden, of ze nu in ons land kunnen blijven of niet. "Vanuit humanitair oogpunt ben ik er voorstander van om in de asielprocedure zo snel mogelijk werk te maken van werk. Ook de asielzoekers die je terugstuurt, kan je beter wat perspectief geven."

Safi is twee jaar geleden gevlucht voor de oorlog in Afghanistan en in ons land terechtgekomen. "Ik heb al verschillende jobs geprobeerd tot ik in contact kwam met Rising You. Na twee weken opleiding had ik door dat dit iets voor mij is. Het klimmen lijkt moeilijk maar als je het in de juiste en veilige omstandigheden probeert, is het iets van niks."  

Een opleiding bij Rising You duurt zo'n drie tot vijf maanden. "Dat is een beetje een compromis. De nieuwkomers willen vaak zo snel mogelijk aan de slag maar de bedrijven, en dat is ook ons standpunt, vinden ook andere vaardigheden en de taal belangrijk", zegt Gérard nog.  

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) komt vandaag een kijkje nemen bij Rising You. Ze krijgt er een toelichting bij de werking van de organisatie en kan de cursisten live aan het werk zien.

Meest gelezen