Heeft premier De Croo gelogen over begroting van De Bleeker? "Dan zit hij in ernstige politieke problemen"

In de Kamer heerste vanmiddag hoogspanning over WhatsApp-berichten waaruit volgens het weekblad Knack moet blijken dat het kabinet van premier De Croo het eens was met de begroting van 2023 die was opgesteld door het kabinet van ex-staatssecretaris voor Eva De Bleeker. Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang vroegen dat de premier zich kwam verantwoorden in de Kamercommissie, want De Bleeker werd de laan uitgestuurd na fouten in die begroting.

Even terugspoelen. Een kleine maand geleden neemt Eva De Bleeker ontslag als staatssecretaris van Begroting. In de cijfers die ze aan het parlement had gegeven waren de kosten voor de definitieve verlaging van de btw op energie al meegerekend. Daardoor was het gat in de begroting groter dan de premier had gezegd. "Een materiële fout", zei premier De Croo. Maar eentje met grote gevolgen, want De Bleeker moest opstappen.

Vanmorgen pakt Knack uit met WhatsApp-berichten waaruit volgens het weekblad blijkt dat het kabinet van de premier wel degelijk de begroting heeft goedgekeurd zoals ze aanvankelijk was voorgelegd door intussen oud-staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD). Premier De Croo heeft dat de voorbije weken altijd ontkend. Geeft de premier zijn fiat voor een begroting via WhatsApp? Of gebeurt zoiets via de zogenoemde "geijkte kanalen"?

In elk geval heeft de oppositie bloed geroken. "De inhoud kan bezwaarlijk anders worden gelezen dan dat dit niet de interpretatie van de premier was, maar die van gewezen staatssecretaris De Bleeker", zegt Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA).

Hij vindt dat premier De Croo "in zeer ernstige politieke problemen is gekomen". "Als de premier spreekt, gaan we ervan uit dat hij de waarheid spreekt. Nu blijkt dat zijn uitspraken over de opmaak van de begroting niet waar zijn. Dat is in een democratie onaanvaardbaar." Samen met De Roover vraagt ook Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) dat de premier uitleg komt geven. 

Maar de meerderheidspartijen schermen met het Kamerreglement, waardoor de hete aardappel naar morgen wordt doorgeschoven. "Het is ongelooflijk dat men het reglement hier op een bepaald moment probeert te interpreteren, zodat de premier hier geen verantwoording moet komen afleggen", treedt Kamerfractieleider Sofie Mercx (PVDA) N-VA en Vlaams Belang bij.

De premier zal conform het reglement verantwoording afleggen

Kamerfractieleider Servais Verherstraeten (CD&V)

De meerderheid laat zich niet vermurwen. "De premier zal conform het reglement verantwoording afleggen", zegt Kamerfractieleider Servais Verherstraeten (CD&V). Lees: de zaak wordt morgen verder besproken in de conferentie van voorzitters, die de werkzaamheden in de Kamer regelt.

Valt een WhatsApp-bericht onder de openbaarheid van bestuur? Heeft premier De Croo de Kamer verkeerd ingelicht? "Ik kan geen WhatsApp tonen die er niet is", zei hij daarover vorige week nog in de Kamer. Wat in elk geval duidelijk is, is dat het WhatsApp-bericht de premier in een lastig parket brengt: zijn geloofwaardigheid lijkt een nieuwe deuk te krijgen.

Ook VRT NWS is in het bezit van de bewuste berichten. De melding "is ok voor ons, merci voor de aanpassingen" kan inderdaad worden geïnterpreteerd als een "ja" voor de begroting zoals die door De Bleeker was voorgesteld, maar ook als een "ja" voor de melding die er net boven staat, namelijk die over de sociale zekerheid.

Uit onderstaande officiële mailboodschap moet dan weer blijken dat het kabinet van de premier het niet eens was met het inboeken in de begroting van de btw-verlaging op gas en elektriciteit.

BEKIJK - Oppositie in de Kamer roept premier De Croo ter verantwoording:

Videospeler inladen...

Meest gelezen