Freepik

Ouders van kinderen in crèche in Roeselare zijn het niet eens met tijdelijke sluiting

De ouders van de 25 kinderen in de crèche 't Fopspeentje in Roeselare zijn niet te spreken over de tijdelijke sluiting. Het Agentschap Opgroeien heeft de vergunning geschorst "wegens klachten over grensoverschrijdend gedrag en discriminatie". Volgens de ouders zijn de klachten waarop het Agentschap zich baseert, onterecht.

48 ouders zitten met de handen in het haar na de tijdelijke sluiting van de groepsopvang 't Fopspeentje in Roeselare. Tot 13 maart moeten zij op zoek naar een andere plek om hun kinderen te laten blijven. Op een digitale infovergadering kregen de ouders te horen van het Agentschap Opgroeien waarom de crèche dicht moet, maar ze zijn het daar niet mee eens. Vanavond komen ze ook op straat, samen met de kinderbegeleider, want ze vinden de lijst van klachten foutief.  

Vier klachten

Eén van de klachten over 't Fopspeentje gaat over een kleine brandwonde tussen de duim en de wijsvinger van een kindje. Volgens de uitbaatster is die wonde bij het kind thuis ontstaan, volgens de ouders heeft hun kind die opgelopen in de crèche. "Die klacht dateert al van lang geleden", zegt Els Lapere, één van de getroffen ouders. "Die ouders gaan ondertussen al niet meer naar de crèche."

Een andere opmerking die binnenliep bij het Agentschap Opgroeien, is die van een ouder waarvan het kind tijdens het eten "op een agressieve manier een lepel in de mond geduwd kreeg." De onthaalmoeder ontkent dat. "Wij geloven haar", zegt Lapere. "Tijdens de online meeting zei een vader dat zijn kinderen moeilijke eters zijn. Hij was net tevreden dat de onthaalmoeder met een lepel zijn kinderen "forceert" om te eten."

Deze schorsing toont dat het Agentschap Opgroeien krampachtig reageert als er klachten zijn, in plaats van die klachten deftig te controleren

Lysander Demaiter, één van de ouders

De recentste klacht is van het jaar 2020, de oudste van 2011. In de periode van negen jaar daartussen, liep er geen enkele klacht binnen. "Op dit moment heeft geen enkele van de 48 ouders een klacht", zegt Lysander Demaiter, één van de ouders van een kindje dat naar 't Fopspeentje ging. "De uitbaatster doet al 30 jaar haar vak, ze is voor ons goud waard", springt Lapere bij.

"Grensoverschrijdend gedrag is van de pot gerukt"

"We lezen veel over crèches die moeten sluiten omdat er wantoestanden waren, maar 't Fopspeentje is echt een voorbeeld van hoe het wel moet. Dat ze deze opvang sluiten, dat is absurd. Het toont aan dat het Agentschap Opgroeien na alle kritiek snel en overhaast reageert. Ze schieten bij de minste klacht in een kramp en ze nemen drastische beslissingen zonder een goeie inschatting te maken. Ze hebben geen enkele ouder geconsulteerd en de klachten niet genoeg gecontroleerd", volgens Demaiter. 

"Wij kennen de uitbaatster en ze is misschien niet altijd communicatief even sterk, maar dat hoeft ook niet. Haar antwoorden tegenover het Agentschap zijn misschien niet altijd even diplomatisch, maar om haar daarvoor grensoverschrijdend gedrag te verwijten, dat is echt van de pot gerukt." 

"De sluiting heeft een grote impact op ons en op onze kinderen", zegt Lapere. "Nu moeten we onze kinderen naar een opvang brengen die we niet kennen, waar er geen vertrouwensrelatie is met de uitbaatster. Naar 't Fopspeentje gingen onze kinderen heel graag. Ik hoop dat we de situatie nog kunnen omkeren."

Meest gelezen