Wetenschappers aan het werk in het Lawrence Livermore National Laboratory.
Volledig scherm
Wetenschappers aan het werk in het Lawrence Livermore National Laboratory. © via REUTERS

Amerikaanse wetenschappers kondigen doorbraak aan in kernfusie

In de Verenigde Staten hebben wetenschappers een doorbraak bewerkstelligd op vlak van kernfusie. Bij een experiment is voor het eerst meer energie opgewekt dan er was gebruikt. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Energie.

24 reacties

  • Kris Beyers

    1 jaar geleden
    Geothermie in 2026 is veel rendabeler en overal beschikbaar dankzij nieuwe boortechniek. 100MW per kleine centrale. Kernfusie gebruikt ook nog altijd zeldzaam materiaal als brandstof.
  • Gino Denil

    1 jaar geleden
    Theoretisch is kernfusie alleen maar quasi onuitputtelijk omdat het gebruikte atoom - deuterium of een zware variant van een waterstofatoom - in grote mate voorradig is op aarde.
  • Bart Verwegen

    1 jaar geleden
    Ruben Vanbuel, theoretisch gezien is kernfusie bijna onuitputtelijk omdat dit het principe is hoe alle sterren energie opwekken. Praktisch gezien is er wel een probleem om op menselijke schaal rendabel te zijn.
  • Willy Stinissen

    1 jaar geleden
    In de jaren 90 was er ook een bericht geweest dat er een gecontroleerde kernfusie was gelukt. Dat bewijs was ook dat er meer energie was uitgekomen dan dat er was ontstoken. Achterna en met veel minder tam tam kwam het bericht dat ze toch ergens een rekenfout hadden gemaakt en dat het geen kernfusie was. Ik heb hier een deja vue...
  • Ruben Vanbuel

    1 jaar geleden
    Theoretisch gezien, kan kernfusie nooit energie opleveren. Je moet altijd meer energie input hebben dan output. Ze zijn er al 50 jaar mee bezig en denken elk jaar het wiel opnieuw uit te vinden. Dit draait allemaal om geld, niet om onze energiebehoefte. Een sprookje.