Nicolas Maeterlinck

Aantal nachtelijke weekendongevallen in provincie Antwerpen met de helft gestegen

Het aantal nachtelijke weekendongevallen in de provincie Antwerpen is in de eerste 9 maanden van dit jaar met de helft gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de cijfers van de WODCA-controles. Het aantal bestuurders dat te veel had gedronken of te snel reed, is licht gedaald. Er stierven 5 mensen in het verkeer, vorig jaar was er maar één dodelijk verkeersslachtoffer tijdens de weekendnachten in dezelfde periode. "Het aantal ongevallen moet naar omlaag", zegt gouverneur Cathy Berx.

Provinciegouverneur Cathy Berx heeft de resultaten van de WODCA-controles voor de eerste negen maanden van dit jaar bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat het aantal nachtelijke weekendongevallen met 51 procent is gestegen, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het waren er 327. 

Er vielen 5 dodelijke slachtoffers, vorig jaar viel er tussen januari en september maar 1 dode in het nachtelijk weekendverkeer. Uit de cijfers blijkt dat 6,8 procent van de gecontroleerde bestuurders te snel had gereden. Dat is 1 procent minder dan vorig jaar. Ook het aantal bestuurders dat te veel had gedronken of een positieve drugstest aflegde, daalde licht.

Minder doden en zwaargewonden in en door het verkeer blijft een absolute prioriteit
Gouverneur Cathy Berx

Gouverneur Berx hoopte dat de trend van de coronajaren met minder ongevallen en minder slachtoffers zich zou doorzetten. "Dat is helaas niet het geval. Er gebeurden weer evenveel ongevallen als voor de pandemie", zegt Berx. "De 5 mensen die omkwamen zijn er 5 te veel. Bij minstens één ongeval was er sprake van overdreven snelheid. Het gaat om het ongeval in Lier waarbij de ouders van 2 jonge kinderen het leven lieten. Minder doden en zwaargewonden in en door het verkeer blijft een absolute prioriteit. Het zou de ambitie van ons allemaal moeten zijn", zegt Berx.

Dit jaar waren er tot nu toe 3 keer zoveel snelheidscontroles dan in 2021. Er waren ook aanzienlijk meer alcoholcontroles. De WODCA-acties worden al meer dan 25 jaar gehouden in de provincie Antwerpen. Gemiddeld zijn er elk weekend 140 politiemensen op de been voor de controles. WODCA staat voor Weekend Ongevallen Door Controles Aanpakken.

Meest gelezen