© Photo News

Romagezin heeft gekraakt herenhuis in Gent verlaten

De krakers van het huis in de Gentse Holstraat, die van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Gent het pand moesten verlaten, hebben dat woensdag vrijwillig gedaan. Dat heeft de Gentse lokale politie vastgesteld, zegt woordvoerder Manuel Mugica Gonzalez. De gerechtsdeurwaarder, het uitzettingsteam van de lokale politie en afvalintercommunale Ivago gingen normaal donderdagmorgen het bevel tot ontruiming uitvoeren. De politie zal vandaag nog de woning binnengaan samen de zoon van de eigenaars, die in het buitenland verblijven.

De Roma hadden van de rechtbank tot en met donderdag de tijd gekregen om het gekraakte herenhuis in de Holstraat te verlaten, maar ze kozen woensdag voor de vlucht vooruit. “Rond 13 uur hebben we bericht gekregen dat ze het huis verlaten hebben. Het was een buurtbewoner die naar de 101 belde om dat te melden”, zegt Manuel Gonzalez, politiewoordvoerder.

Drie auto’s op hoek van de straat

© PN

Renovatiewerkers aan de overkant van de straat zagen hoe de krakers vertrokken met 3 auto’s die op de hoek van de straat stonden. Ze hadden koffers en matrassen bij. Deze ochtend waren volgens hen al een paar mensen vertrokken en eerder deze week verlieten twee gezinnen met kleine kinderen ook al het huis.

Hoe ze het huis hebben achtergelaten is voorlopig onduidelijk. De renovatiewerkers wisten enkel te zeggen dat de gezinnen in al die tijd geen enkele vuilniszak hebben buitengezet.

De politie wacht nu op verdere instructies van de gerechtsdeurwaarder om binnen te gaan. Ook is het wachten op de zoon van de eigenaars, die onderweg is vanuit Nederland. De eigenaars zelf verblijven op dit moment in het buitenland.

Bang hartje

Henri Nottebaert, de advocaat van de eigenaars van de woning, is opgelucht dat het niet tot een gedwongen uitvoering van de ontruiming moest komen. “Mijn cliënten zijn tevreden dat de krakers de woning vrijwillig verlaten hebben. Ze zullen nu maatregelen nemen om te voorkomen dat het huis opnieuw gekraakt wordt. Voorlopig is nog niemand de woning binnengegaan. Ze wachten met een bang hartje af wat er zal aangetroffen worden.”

Met het voortijdige vertrek van het gezin lijkt een einde te komen aan het meeste besproken krakersverhaal van de afgelopen maanden. De bal ging aan het rollen nadat de eigenaars van het gezin een open brief postten op Facebook. Daar vloeide uit voort dat de nationale politiek de regels rond kraken strenger maakte.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER