Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Laatste "Hawaïaanse prinses" Abigail Kawānanakoa (96) is overleden

De Hawaïaanse Abigail Kawānanakoa, ook wel Kekau genoemd, is op 96-jarige leeftijd gestorven. Ze wordt gezien als de laatste Hawaïaanse prinses, omdat ze de laatste erfgename is van de koninklijke familie van het voormalige Koninkrijk Hawaï. Abigail Kawānanakoa is vredevol gestorven in het bijzijn van haar vrouw.

Abigail Kawānanakoa is geboren in 1926 in de Hawaïaanse hoofdstad Honolulu en heeft koninklijk bloed door de aderen stromen. De dochter van haar grootvader trouwde in 1902 met prins David Kawānanakoa, de derde troonopvolger van Hawaï dat tussen 1795 en 1893 nog een Koninkrijk was. In 1893 viel Hawaï in handen van Amerikaanse zakenmannen en politici. Sinds 1959 is het een Amerikaanse staat.

Na de dood van prins David in 1908 adopteerde zijn weduwe hun kleinkind Abigail, volgens de traditionele Hawaïaanse cultuur op dat moment. En zo komt Abigail Kawānanakoa aan haar informele titel van laatste prinses. Officieel had ze geen koninklijke titel. 

Zondag stierf ze vredevol op 96-jarige leeftijd in het bijzijn van haar vrouw. "Abigail zal worden herinnerd voor haar liefde voor de Hawaïaanse cultuur en haar volk. Ik zal haar missen met heel mijn hart", schreef Abigails vrouw Veronica Gail Kawānanakoa in een statement. Een doodsoorzaak werd niet medegedeeld, maar Kawānanakoa had naar verluidt wel al gezondheidsproblemen. 

Abigail Kawānanakoa was ook enorm rijk. Ze erfde haar rijkdom van haar overgrootvader James Campbell, een rijke Ierse zakenman die een suikerplantage bezat. Haar persoonlijk fonds zou 215 miljoen dollar waard zijn. Maar Kawānanakoa stond erom bekend om grote sommen geld te geven aan goede doelen die de inheemse Hawaïaanse cultuur en bevolking ondersteunen.

Meest gelezen