Iraanse 'stroppendragers' vatten post aan stadhuis in Gent uit protest tegen terreur van regime

Een week lang vatten actievoerders van “Stop executies in Iran” en "Justice4children of Iran" elke avond een uur post aan het stadhuis in Gent. Ze protesteren, met een strop rond de nek, tegen het Iraanse regime. In Iran is er al weken onrust door de dood van een vrouw na een hardhandig optreden van de zedenpolitie. Actievoerders worden opgepakt en geëxecuteerd. 

Elke avond, nog tot woensdag 21 december, protesteren actievoerders van “Stop executies in Iran” en "Justice4children of Iran" aan het stadhuis in Gent tegen het terreurbewind van het Iraanse regime. De actie vindt telkens plaats van 17.30u tot 18.30u. “We tonen een namenlijst van de mensen die geëxecuteerd zijn en houden stroppen vast”, zegt initiatiefneemster Bashar Baharak. "We zetten ons in voor de rechten van de Iraniërs die opgepakt zijn, in de gevangenis zitten of vermoord zijn. Wij zijn hun stem in België." 

Onaangekondigde executies

Al sinds half september is het erg onrustig in Iran. Toen overleed een jonge vrouw na een hardhandig optreden van de zedenpolitie. De vrouw zou de verplichte hoofddoek niet correct gedragen hebben. De dood veroorzaakte een schokgolf door het land en zorgde voor allerlei vormen van protest. Heel wat vrouwen gooiden uit solidariteit hun hoofddoek af of knipten het haar kort, ook in andere landen. Er brak in Iran straatprotest uit. De politie en het leger probeerde het neer te drukken, er vielen heel wat doden. Volgens de actievoerders zijn daar al zeker 70 minderjarigen bij. Sinds vorige week voert het regime ook onaangekondigde executies uit. 

“Mensen hebben niets te verliezen, behalve hun leven”

Baharak heeft nog vaak contact met familie en vrienden in Iran. "Ik ben bezorgd. De executies zijn er om de bevolking angst aan te jagen. Ze gebeuren zonder enige kennisgeving vooraf, om te zorgen dat er niet geprotesteerd kan worden. De mensen blijven strijdvaardig. Ze hebben geen menswaardig bestaan, het enige dat ze kunnen verliezen is het leven."

“Soepelere regels voor asiel”

De actievoerders vragen politici om de druk op te voeren én de asielregels voor Iraniërs te herbekijken. "Heel wat mensen willen weg, de kans om in Europa asiel te krijgen is klein. Het Iraanse regime moordt de eigen bevolking uit, de internationale gemeenschap grijpt amper in. Voor Oekraïners staat de deur open, voor Iraniërs blijft ze dicht." 

Meest gelezen