Door vrieskou minder bereik met je elektrische fiets of wagen? Dit kan je eraan doen

Door de koude kan de batterij van je elektrische fiets of wagen sneller leeg raken. Daardoor zal je ook minder ver kunnen rijden. Maar er zijn manieren om dat ongemak zo veel mogelijk te beperken. De belangrijkste: zorg ervoor dat je batterij de nacht niet buiten moet doorbrengen.

Moet je deze week door het winterweer met je elektrische fiets of wagen? Hou er dan rekening mee dat de vriestemperatuur een impact heeft op de werking van je batterij. Met deze tips haal je het meeste uit je elektrische fiets of wagen.

Wat met je elektrische fiets?

Voor eigenaars van elektrische fietsen is het advies vrij eenvoudig: zorg ervoor dat je je batterij niet in de vrieskou laat wanneer je de fiets niet gebruikt. Een doorsnee fietsbatterij is bestand tegen temperaturen tot -20 graden Celsius, maar bij temperaturen onder het vriespunt zal ze veel sneller leeglopen.

Als je door de vrieskou fietst, zal het bereik van je fiets dus sowieso teruglopen. Maar je kan de terugval wel beperken.

De belangrijkste tip, volgens Wies Callens van de Fietsersbond: “Neem de batterij van je fiets als dat kan, en neem die mee naar binnen. Als je ze in de warmte bewaart, zal het bereik zich snel herstellen”.

“Lees ook goed de handleiding: daarin staat vaak duidelijk omschreven hoe je de batterij het best bewaart voor een zo groot mogelijk bereik, en op welke temperatuur.”

“En een laatste tip: er bestaan een soort van ‘kousen’ voor fietsbatterijen waardoor die beter geïsoleerd worden en ook beter tegen de vrieskou kunnen.”

De koude zal dus vooral impact hebben op hoe ver je kan fietsen. Echt grote problemen waardoor je fiets niet meer kan starten, hoef je niet te vrezen.

BEKIJK - Het verschil in rijbereik tussen zomer en winter, met de fiets van 60 naar 40 km en met de auto van 520 naar 380 km:

Videospeler inladen...

En je elektrische wagen?

Ook je elektrische wagen zal niet zomaar in panne vallen, zegt Joost Kaesemans van pechverhelper Touring. 

Een elektrische wagen heeft, net zoals een diesel- of benzinewagen, ook een startaccu. En in principe kan die ook problemen opleveren bij het starten. Maar die problemen beginnen zich vaak pas voor te doen na een jaar of vijf. En, zo merkt Kaesemans op, de meeste elektrische wagens zijn nog niet zo oud.

Je warmt het interieur van je elektrische wagen best op terwijl hij nog aangesloten is op het elektriciteitsnet.
© 2019

Het rijbereik van je wagen zal wel verkleinen, net zoals dat van een fiets. Het bereik kan met zo'n 20 à 30 procent terugvallen, zegt Joost Kaesemans van pechverhelper Touring. “Je rijdt daardoor minder ver wanneer de batterij koud is.”

Mark Pecqueur, docent Autotechnologie bij Thomas More, houdt het bij zo'n 20 procent verlies. "Een moderne elektrische auto heeft een autonomie van 400 tot 500 kilometer. Als je daar 80 kilometer af neemt, valt dat nog mee", rekent hij voor in 'De wereld vandaag' op Radio 1. "Maar als je een autonomie hebt van zo'n 200 kilometer valt dat terug naar 160 kilometer."

LUISTER - Mark Pecqueur beantwoordt in 'De wereld vandaag' de vragen van de luisteraars over hun auto- en fietsbatterijen.

Maar ook daar kan je je tegen wapenen. “Om het rijbereik weer te vergroten, kan je voor je vertrek het interieur opwarmen terwijl de auto nog aangesloten is aan het elektriciteitsnet", zeggen Pecqueur en Kaesemans. Dat is niet alleen comfortabel en veilig, doordat de ruiten ontdooien, maar het zorgt er ook voor dat je wagen geen elektriciteit zal moeten verbruiken om het interieur op te warmen wanneer je eenmaal losgekoppeld bent.”

Ook de auto gewoon minder opwarmen, spaart energie uit. "Veel auto's hebben een verwarmd stuurwiel en elektrisch verwarmde zetels. Dan kan je best met een temperatuur van 15 graden in de auto", zegt Pecqueur.

En je kan natuurlijk ook voorkomen dat de batterij afkoelt door je wagen binnen te plaatsen, als je daar de mogelijkheid toe hebt.

BEKIJK - Joost Kaesemans (Touring) en Wies Callens (Fietsersbond) geven tips over hoe je best rijdt over gladde wegen, en hoe je het bereik van je batterij kan behouden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen