Reddingsdiensten bij een van de beschadigde gebouwen.
AFP or licensors

Opnieuw explosies in Oekraïense hoofdstad Kiev, president Zelenski: "Alle dertien Iraanse drones zijn neergeschoten"

In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn vannacht verschillende explosies geweest. Volgens de burgemeester van Kiev is ook het centrum van de hoofdstad getroffen. Voordien was het luchtalarm al afgegaan. De lokale autoriteiten melden dat er vijf gebouwen beschadigd zijn geraakt. Het is nog niet duidelijk of er ook slachtoffers zijn gevallen.

De burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, schrijft op het socialemediakanaal Telegram dat zijn stad is aangevallen door verschillende drones. De explosies vonden plaats in een wijk waar heel wat overheidsgebouwen zijn. Volgens de lokale autoriteiten zouden er twee administratieve gebouwen zijn geraakt door drone-aanvallen. Het zou gaan om Shahed-drones. Die zijn van Iraanse makelij en werden al eerder gebruikt door Rusland. Het is nog niet duidelijk of er ook slachtoffers zijn gevallen.

De Oekraïense luchtverdediging zou "alle 13 drones" hebben neergeschoten, dat zegt de Oekraïense president Volodimir Zelenski in een video. "Goed gedaan, jongens. Ik ben trots", zegt hij ook. Sergej Popko, het hoofd van het militaire bestuur van Kiev, heeft op Telegram ook nog gemeld dat de aanval in "twee golven" heeft plaatsgevonden. De drones zouden vanaf de Zee van Azov zijn gelanceerd.

Autoriteiten in Kiev onderzoeken de brokstukken van een drone.
AFP or licensors

"Vier residentiële gebouwen werden licht beschadigd", voegt Popko eraan toe. Ter plaatse zagen journalisten van het persagentschap AFP een gebouw waarvan het dak gedeeltelijk was afgerukt. Kirilo Timosjenko, een topambtenaar dicht bij president Zelenski, heeft gewaarschuwd dat "het gevaar nog niet voorbij is". Ook president Zelenski roept op om "het luchtalarm niet te negeren".

De Verenigde Staten bekijken intussen of ze een Patriot-luchtafweersysteem aan Oekraïne geven. Dat systeem is performanter en heeft een groter bereik dan de huidige luchtafweersystemen die Oekraïne ter beschikking heeft. De VS wil het systeem wel aanpassen zodat het alleen gebruikt kan worden als luchtafweer, en niet om mee aan te vallen. 

Patriot-afweersysteem in Slovenië

BEKIJK - "Het maakte het geluid van een bromfiets", getuigt een inwoner van Kiev:

Videospeler inladen...

Gevangenenruil met Rusland

Intussen heeft er een gevangenenruil plaatsgevonden tussen Kiev en Moskou, dat hebben de Oekraïense autoriteiten bekendgemaakt. Het gaat om 64 Oekraïners en een Amerikaan. "64 soldaten van de Oekraïense strijdkrachten, die vochten in de regio's Donetsk en Loehansk, keren terug naar huis, zegt presidentieel stafchef Andrej Iermak op Telegram. Tijdens de uitwisseling werden ook vier lichamen teruggegeven, aldus Iermak.

Ook één Amerikaan is dus vrijgelaten, Suedi Murekezi, die volgens het persagentschap TASS in juni in Oost-Oekraïne werd gearresteerd en aangeklaagd was wegens "deelname aan pro-Oekraïense en anti-Russische demonstraties" en "het aanzetten tot rassenhaat" in Cherson aan begin van het conflict. In totaal zijn de voorbije maanden al 1.400 Oekraïense krijgsgevangenen geruild. Rusland kreeg op zijn beurt van Oekraïne een orthodoxe priester en de lichamen van twee piloten van de huurlingengroep Wagner terug.

Meest gelezen