Technici dalen af in de kamer van de National Ignition Facility in Californië, waarin krachtige laserstralen waterstofatomen extreem opwarmen en samendrukken.
Volledig scherm
PREMIUM
Technici dalen af in de kamer van de National Ignition Facility in Californië, waarin krachtige laserstralen waterstofatomen extreem opwarmen en samendrukken. © via REUTERS

Doorbraak in kernfusie: “Eind deze eeuw zijn er veilige centrales die propere, goedkope energie leveren”

Amerikaanse wetenschappers hebben een doorbraak geforceerd in de zoektocht naar een onuitputtelijke, veilige en propere energiebron. Ze slaagden erin meer energie uit een kernfusie te halen dan ze erin moesten stoppen. Wat zijn de voordelen daarvan? En wanneer verwarmen we ons aan energie uit kernfusie? Vier belangrijke vragen beantwoord.

56 reacties

  • Miguel Leboucq

    1 jaar geleden
    Stefanie, helium is lichter dan zuurstof, stikstof en CO², daarom verdwijnt het uit de atmosfeer door naar de ruimte te gaan.
  • Gino Denil

    1 jaar geleden
    Deuterium - het soort waterstofatoom dat gebruikt wordt - is maar 0,015% van alle waterstofatomen. Het water zal niet op geraken door kernfusie. Bovendien is de hoeveelheid deuterium op aarde genoeg om de aarde miljoenen jaren van brandstof te voorzien. Maar het is nog niet bewezen dat het ons zal lukken om met kernfusie er meer energie uit te halen op een bruikbare manier dan er in gaat. Met een waterstofbom lukt dat wel.
  • Stefanie van Dijk

    1 jaar geleden
    Marc, met de huidige en toekomstige energievraag gaan we met dat helium op den duur toch een probleem creëren de CO2 uitstoot van voor 1900 was ook geen probleem, en het waterstof zal het net vergaan als met de fossiele brandstoffen; voor de komende eeuw vast wel genoeg, maar op den duur een tekort en ernstiger dan enkel geen energie kunnen leveren ... water weg = leven weg
  • eric Lejeune

    1 jaar geleden
    Deze prestatie zal enorm uitgebuit worden,denk maar niet dat het goedkoper zal zijn hoor,alleen grotere winsten voor de leveranciers e producenten.
  • Stefaan Baert

    1 jaar geleden
    Als het lukt radioactieve atomen te fuseren tot stabiele niet radioactieve stof, zou een enorme prestatie zijn.