Facebookgroep: Free Olivier Vandecasteele

West-Vlaming Olivier Vandecasteele in Iran veroordeeld tot 28 jaar cel, familie: "We blijven strijdvaardig"

De West-Vlaming Olivier Vandecasteele is in Iran veroordeeld tot een celstraf van 28 jaar, dat meldt de familie van Vandecasteele. Premier Alexander De Croo, Justitieminister Vincent Van Quickenborne en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib hebben dat zware nieuws gisteren gemeld aan de familie. "Het is opnieuw een klap, de familie is er kapot van", reageert Olivier Van Steirtegem, woordvoerder van de familie. Het is nog altijd niet duidelijk voor welke vermeende feiten de ngo-medewerker is veroordeeld.

Net geen tien maanden na zijn arrestatie in Iran is de West-Vlaming Olivier Vandecasteele uit Aalbeke en wonend in Koksijde veroordeeld tot een celstraf van 28 jaar. Dat harde nieuws kreeg Nathalie Vandecasteele, de zus, gisteren te horen in de Wetstraat 16. Premier Alexander De Croo (Open VLD), Justititieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) hadden haar gisteren daarvoor uitgenodigd.

De familie reageert onthutst op het nieuws, dat zegt Olivier Van Steirtegem, woordvoerder van de familie aan VRT NWS. "Het is opnieuw een klap, de familie is er kapot van. We doen er nu alles aan om strijdvaardig te blijven en Olivier toch nog vrij te krijgen."

We doen er nu alles aan om strijdvaardig te blijven en Olivier toch nog vrij te krijgen

Voor welke vermeende feiten Vandecasteele is gearresteerd en nu ook veroordeeld, is nog altijd niet duidelijk. Niemand heeft tot nu toe het vonnis kunnen inlezen. Met een celstraf van 28 jaar wil dat dus zeggen dat Vandecasteele in principe pas in 2050, op zijn 69e, de gevangenis zal kunnen verlaten.

Familie ziet ruildeal als enige optie

De toekomst voor Vandecasteele oogt momenteel dan ook zeer somber. De familie had eerder hoop gevestigd op een gevangenenruil met Iran. Minister Van Quickenborne had daar eerder een akkoord over bereikt. Dat akkoord zou een ruil mogelijk maken tussen Vandecasteele en Assadollah Assadi, een Iraanse terrorist die in februari veroordeeld werd tot een celstraf van 20 jaar voor zijn betrokkenheid bij een verijdelde bomaanslag in Parijs. Het Grondwettelijk Hof heeft dat verdrag vorige week donderdag nog geschrapt omdat het onwettig zou zijn omdat de kans bestaat dat Assadi zijn straf in Iran zal ontlopen.

Toch is de schorsing van het verdrag slechts een voorlopige beslissing. Het Grondwettelijk Hof zal de zaak nu verder grondig onderzoeken. Binnen drie maanden volgt dan een beslissing over een mogelijke definitieve vernietiging. De familie van Vandecasteele zegt ook dat een ruildeal volgens de ministers de enige oplossing is om Vandecasteele vrij te krijgen.

"Ik heb de premier vlakaf gevraagd of er nog andere opties zijn en het antwoord was duidelijk nee", zegt Van Steirtegem. "Er is geen plan B." Volgens hem is de familie ook in contact met de Verenigde Naties en zou ze binnenkort procedures opstarten in de hoop via de VN een oplossing te vinden.

Verwacht was dat minister van Justitie Van Quickenborne vandaag zou reageren in de Kamercommissie Justitie, maar hij wil het definitieve arrest van het Grondwettelijk Hof in verband met de ruildeal afwachten.

Over de gezondheidstoestand van Vandecasteele is ook niet veel bekend. Eind november meldde de familie nog dat zijn gezondheid snel achteruitgaat. Hij zou ook nog altijd in hongerstaking zijn uit protest tegen zijn slechte behandeling. Zijn zus wil dan ook zo snel mogelijk met de Belgische ambassadeur in Iran spreken. "Hij moet er toch voor zorgen dat de detentieomstandigheden van Olivier verbeteren en proberen hem te overtuigen te stoppen met zijn hongerstaking", zegt Nathalie Vandecasteele geëmotioneerd.

Meest gelezen