2022 Kyodo News

Twee Franse spelers ziek "door airco" in WK-stadions: is airco de onzichtbare tegenstander die iedereen tackelt?

Door ziekte zullen Adrien Rabiot and Dayot Upamecano, allebei spelers van het Franse elftal, misschien de halve finale tegen Marokko moeten missen. Net als een Braziliaanse speler eerder wijzen ze beschuldigend naar de felle airco in het stadion. Ook verschillende supporters blijken last te hebben van kwaaltjes. Maar word je echt ziek van airconditioning?  

In Qatar is het in deze tijd van het jaar nog steeds warm, met temperaturen rond 30 graden Celsius. Vanuit verschillende hoeken blazen hightech airco’s de voetballers en fans koelte toe tijdens de WK-wedstrijden.

Adrien Rabiot and Dayot Upamecano van de Franse ploeg geven nu aan griepverschijnselen te vertonen, waardoor ze misschien de match tegen Marokko vanavond zullen moeten missen. Volgens hen zijn ze ziek geworden door de felle airco in het stadion.

Eerder deze maand waren ook meerdere spelers van het Braziliaanse elftal ziek. Volgens Antony Matheus dos Santos – voetbalnaam Antony – kwam dat ook door de airco. "Ik heb me een paar dagen minder gevoeld", zei hij toen. "Ik was verkouden en had last van een pijnlijke keel. Het kan niet anders dan dat dit een gevolg is van de manier waarop de klimatologische omstandigheden hier beïnvloed worden."

Ook verschillende supporters hebben last van een droge keel en prikkelende ogen, maar is airco dan echt zo slecht voor de gezondheid? "Dat je ziek wordt van de airco zelf, koude lucht dus, is een hardnekkig fabeltje", zegt Philippe Gevaert, neus-keel-oorarts aan het UZ Gent.

Airco grote onschuldige?

Treft airco dan helemaal geen blaam in het verhaal? Toch wel. "Een toestel dat slecht onderhouden is, kan vol bacteriën en zelfs schimmels zitten", zegt Gevaert. "Daar kun je natuurlijk wel ziek van worden, want je ademt dat allemaal in. Daarom is het belangrijk dat je je airco geregeld laat nakijken. Nu lijkt het mij wel heel onwaarschijnlijk dat de aircotoestellen in dat nieuwe stadion al vuil zijn."

Er zullen op dit moment wel veel infecties circuleren in en naast de stadions 

Philippe Gevaert, neus-keel-oorarts UZ Gent

"Een airco blaast wel een grote hoeveelheid koude en vooral droge lucht uit. Daardoor drogen de slijmvliezen van je ogen, je neus en je keel uit. Daardoor kun je prikkelende ogen en een droge keel krijgen. Maar slijmvliezen produceren slijm om je lichaam te beschermen tegen ongewenste stoffen. Zonder of met minder slijmvlies ben je dus vatbaarder voor infecties."

"En die infecties zullen op dit moment wel goed circuleren in en rond de stadions", zegt Gevaert. "Er zijn heel veel mensen van over de hele wereld op één plek. Ze nemen infecties mee van hun land en kunnen elkaar besmetten. Zeker omdat ze dicht op elkaar zitten en waarschijnlijk samen feesten."

Je kunt symptomen hebben van een ziekte zonder echt ziek te zijn

Laura Van Gerven, neus-keel-oorarts UZ Leuven

"Wat daar nu ook aan de hand is, is dat mensen van de warme lucht buiten in de koude stadions stappen", zegt Laura Van Gerven, neus-keel-oorarts aan het UZ Leuven. "Voor veel mensen is dat helemaal geen probleem, maar anderen hebben dan weer heel gevoelige slijmvliezen. Dat heet dan hyperreactiviteit."

"Zij reageren sterker op prikkels van buitenaf. Dat kan dan parfum of schoonmaakmiddel zijn, maar dus ook plotse temperatuurverschillen. In dat geval hebben slijmvliezen moeite met zich constant aan te passen. Om zich te beschermen, produceren ze dan bijvoorbeeld meer slijm. En dan zit je met een loopneus. Dat lijkt dan een symptoom te zijn van een ziekte, maar eigenlijk zijn die mensen niet ziek. Er is geen infectie mee gemoeid. Die symptomen gaan normaal gezien ook weer vanzelf over."

"Een laatste punt is natuurlijk dat de koude lucht geen goed doet als je een sluimerende infectie hebt of al ziek bent", zegt Van Gerven. "Dat kan dan wel het ziekteverloop verlengen of versterken."

Meest gelezen