Aardverschuivingen en overstromingen na felle regen in Congolese hoofdstad Kinshasa: dodental loopt op tot meer dan 120 

Buien hebben vorige nacht een ravage aangericht in delen van de Congolese hoofdstad Kinshasa. Modder, overstromingen en aardverschuivingen hebben al het leven gekost aan meer dan 120 mensen, zo blijkt uit de voorlopige balans van de regering. Er is een nationale rouwperiode aangekondigd van drie dagen.

Felle regen heeft verschillende wijken in de Congolese hoofdstad Kinshasa blank gezet. Aanvankelijk sprak de politie van 55 doden, mensen die zijn meegesleurd door het water of die zijn omgekomen door ingestorte muren of grondverzakkingen. 

RTNC, de Congolese staatstelevisie, had het eerder over zo'n 100 dodelijke slachtoffers. De Congolese VN-radio Okapi zegt dat er zeker 114 doden zijn gevallen en dat dit slechts een voorlopige balans is.

De dichtbevolkte wijken op de heuvels zijn het ergst getroffen. Volgens lokale media zijn dat Ngaliema, Mont Ngafula en Malueka. Daar kwamen 9 familieleden om toen hun huis is ingestort. Onder hen zijn ook jonge kinderen.

Op een nationale autoweg erodeerde de bodem onder het asfalt en er ontstond een zinkgat van verschillende tientallen meters diep.

BEKIJK - Hallucinante beelden uit Kinshasa waar meer dan 100 mensen omkwamen bij zware overstromingen:

Videospeler inladen...

De Congolese minister van Buitenlandse Zaken Daniel Aselo heeft na afloop van een crisisvergadering een nationale rouwperiode van drie dagen afgekondigd die vanaf vandaag ingaat. President Felix Tshisekedi heeft gezegd dat zijn land niet voldoende geholpen wordt in de strijd tegen de klimaatverandering.

In een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei hij dat zijn land in het bijzonder wordt getroffen, "maar helaas niet voldoende in de gaten wordt gehouden en begeleid. Dit is echt het voorbeeld van wat wij al enige tijd betreuren en afkeuren. De begeleiding moet komen van landen die vervuilen".

Maar ook de wijken in het centrum werden niet gespaard. In de zakenwijk Gombe liepen verschillende grote straten en boulevards onder water. 

Inwoners zijn begonnen aan de opruimwerken.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

BEKIJK - "We hebben een regering die de mensen niet kan geven wat ze nodig hebben", zegt een getroffen inwoner van Kinshasa:

Videospeler inladen...

Manke stadsontwikkeling

Het stadsplan van Kinshasa dateert nog van tijdens de koloniale periode. Toen was de heuvelachtige stad voorzien op minder dan een half miljoen mensen. Vandaag wonen er zowat 15 miljoen mensen in de Congolese hoofdstad. Een tijd geleden zijn viaducten gelegd op een grote invalsweg van de luchthaven. Maar in de volkswijken is er nauwelijks iets veranderd aan de gebrekkige infrastructuur. 

Op verschillende plaatsen in de stad is de hoofdweg onderbroken door zogenoemde ravijnen. Daar zijn door de erosie hele stukken weg en huizen naar beneden gestort. Er zijn bij eerdere felle regenval de voorbije jaren al veel slachtoffers gevallen. In februari nog kwamen 24 vrouwen en 2 kinderen om toen een hoogspanningskabel afknapte, op hun marktkraampjes viel en hen elektrocuteerde.  

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen