Rector van KU Leuven wil nadenken over hoger inschrijvingsgeld voor ouders die meer verdienen

De rector van de KU Leuven, Luc Sels, vindt het een goed idee om het inkomen van de ouders van studenten te koppelen aan het inschrijvingsgeld. Ouders met een hoger loon zouden uit solidariteit meer kunnen betalen dan mensen met een lager inkomen, vindt de rector.

"Als rector van de KU Leuven valt mijn loon goed mee", vertelt Sels aan ROBtv. "Ik zou perfect een hoger studiegeld kunnen betalen voor mijn studerende kinderen. Op die manier kan je solidair zijn met gezinnen die nu net te veel verdienen om een studiebeurs toegekend te krijgen. Zo kan de studiekost verlaagd worden voor die gezinnen die het echt nodig hebben."

Inschrijving wordt 11% duurder

Deze week raakte bekend dat ook de inschrijvingsgelden aan universiteiten en hogescholen vanaf volgend academiejaar zullen stijgen door de indexering. Zo zullen studenten 11 procent meer moeten betalen. Voor een modeltraject van 60 studiepunten betekent dat 1092,10 euro tegenover 979,60 euro. Dat bedrag wordt bepaald door de Vlaamse Codex Hoger Onderwijs, die ervoor zorgt dat alle inschrijvingsgelden overal gelijk zijn en jaarlijks geïndexeerd worden.

De KU Leuven is een voorstander van die indexering. Zo stijgen de loonkosten van het personeel ook, maar nemen de subsidies van de overheid niet in dezelfde mate toe, klinkt het. "De inschrijvingsgelden zijn maar een deel van onze inkomsten, maar die nu ook niet te indexeren zou de situatie alleen maar zwaarder maken en ons in de problemen brengen", aldus nog Sels.

Meest gelezen