©  REUTERS

Aangedampte brillenglazen? De wetenschap heeft er eindelijk wat op gevonden

Brildragers weten het. Van zodra de temperaturen buiten zakken, ben je eraan voor de moeite. Wanneer je vol goede moed een winkel binnenloopt of op kantoor aankomt, zie je na enkele seconden niets meer dan een waasje. Niets lijkt te helpen tegen die vervelende brillenglazen. Maar er is hoop, want de wetenschap zou eindelijk de oplossing gevonden hebben.

Camille Van Puymbroeck

De helden in dit verhaal? Professoren Dimos Poulikakos en Thomas M. Schtuzius van het onderzoeksinstituut ETH Zürich. Met een team onderzoekers gingen zij op zoek naar een oplossing voor het veelvoorkomende probleem en die vonden ze. In goud dan nog wel.

Zonlicht en goud

Geen paniek, je brillenglazen hoeven in de toekomst niet volledig van goud gemaakt te worden. Maar door wel nanodeeltjes van het edelmetaal in de glazen te verwerken, ontdekten de wetenschappers een manier om de glazen van je bril met 8°C te verwarmen ten opzichte van de omgevingstemperatuur. Dat kan door gebruik te maken van de warmte van zonlicht. Aangezien je aangedampte glazen worden veroorzaakt door warme, vochtige lucht die botst op een koude, gladde oppervlakte, verkleint die verhoging van de temperatuur van je glazen het aandampingsrisico drastisch.

Wanneer de nieuwe technologie beschikbaar zal zijn voor het grote publiek, wat de kostprijs is en of je glazen ook zonder zonlicht vrij blijven van de vervelende damp, is niet duidelijk. Ben je benieuwd naar het volledige onderzoek? Dan kan je dat hier lezen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer