Gent steekt tandje bij tegen cyberaanvallen: "Meer investeren en onze gebruikers alert maken"

De stad Gent heeft al een cyberbeleidsplan, maar wil het nu opschalen. "Door de recente cyberaanvallen in Zwijndrecht, Antwerpen en Diest, willen we meer alert zijn", zegt schepen voor Sofie Bracke (Open VLD). Ondanks de besparing op ICT, wil de stad dan ook meer investeren in cybersecurity.

Het Gentse cyberbeleidsplan kwam er in de lente, toen het aanmeldingssysteem van het onderwijs gehackt werd. In dat plan staat hoe de stad de strijd wil en zal aangaan met cyberaanvallen. "Hoe dat allemaal uitgewerkt staat, kunnen we natuurlijk niet aan de grote klok hangen", zegt schepen Bracke, "want zo zouden we mogelijke hackers helpen. Maar we bekijken nu wel hoe we dat plan kunnen opschalen, en dus nog alerter kunnen zijn. Dat vinden we wel nodig, na de recente hacking van de stads- en gemeentediensten van Zwijndrecht, Antwerpen en Diest." 

"Ook de gebruikers van de stads-ICT moeten veilig werken"

Het zijn niet alleen de stadsdiensten die online werken. Er zijn ook externe gebruikers die de stadssites bezoeken en gebruiken. "Ook hen willen we wapenen tegen cyberaanvallen", zegt Bracke. "Want elke gebruiker kan natuurlijk door onzorgvuldig gedrag risico's nemen met ons netwerk. Dus ook hen moeten we extra alert maken voor cyberaanvallen en wegwijs maken hoe dat kan."  

Investeren en besparen

Om het cyberbeleidsplan op te schalen zullen wellicht meer mensen en investeringen nodig zijn, maar dat wordt nog bekeken. In het plan werd er al ruim 1 miljoen euro uitgetrokken voor cyberveiligheid. Maar dat bedrag kan misschien wel verhogen. "Toch staat dat de geplande besparing van 1 miljoen niet in de weg", zegt Bracke. "Die besparing kunnen we wel degelijk doen op het totaalbudget van 35 miljoen euro dat we voor de samenwerking met ICT-partner District09 uittrekken. Dat neemt niet weg dat we toch extra geld en mensen kunnen steken in het verhogen van de cyberveiligheid. De Gentenaars kunnen redelijk gerust zijn dat hun gegevens niet makkelijk openbaar gemaakt worden na een hacking. Uiteraard zijn er altijd risico's. Daarom vragen we iedereen om alert en voorzichtig te zijn", besluit Sofie Bracke.

Meest gelezen