NMBS

NMBS "niet verantwoordelijk voor diefstal" in extra beveiligde betaalparking onder station van Leuven

Een elektrische fiets die deze week werd gestolen uit een bewaakte fietsenparking onder het station van Leuven zal niet vergoed worden door de NMBS. Het spoorwegbedrijf baat de parking uit en mensen kunnen er tegen betaling hun fiets achterlaten in een speciaal gedeelte dat extra bewaakt wordt met camera’s en toegangscontrole.

Sinds eind september kan je onder het station van Leuven je fiets achterlaten in een nieuwe fietsenparking met plaats voor 3700 fietsen. In een betalend gedeelte voorziet de NMBS extra beveiliging in de vorm van camerabewaking en toegangscontrole. De schepen voor Mobiliteit in Leuven, David Dessers (Groen) noemde die extra zone een oplossing voor mensen met duurdere fietsen. "Want we weten dat fietsdiefstal ook een bekommernis is van mensen die met de fiets naar het station komen." Vandaag meldt Leuven Actueel dat er maandagnacht net dáár een dure elektrische fiets werd gestolen.

Het was de fiets van pendelaar Kelly. “Ik gebruik mijn fiets om elke dag te pendelen tussen het station en mijn werk in Leuven. Maar toen ik dinsdagochtend van de trein stapte, lag alleen nog mijn doorgeknipt slot in de fietsenparking”, legt ze uit aan Radio2. “Het was een elektrische fiets, een sportiever model, die ongeveer 2.500 euro heeft gekost. Voor mij was dat toch van grote waarde.”

Ze geven aan dat je met vertrouwen je fiets kan achterlaten, maar na anderhalve maand is mijn fiets al gestolen

Kelly, slachtoffer van fietsdiefstal

Kelly betaalt driemaandelijks 20,50 euro om haar fiets in de bewaakte parking te mogen stallen. Dat haar fiets net op die plek gestolen wordt, maakt het extra zuur. “Ik maakte eerst gebruik van de gewone parking, maar omdat ik een elektrische fiets had gekocht, besloot ik om de beveiligde parking van de NMBS te gebruiken”, vertelt ze. “Ze geven ook aan dat je met vertrouwen je fiets kan achterlaten voor een relatief kleine bijdrage, maar mijn fiets heeft er anderhalve maand gestaan en is nu al weg. Zo veilig is die parking dan toch niet.”

NMBS: "Niet verantwoordelijk"

Kelly gaf de diefstal van haar fiets aan bij de politie en deed ook een aangifte op de website van de NMBS. “In het reglement dat in de parking omhoog hangt, staat in kleine lettertjes dat de NMBS niet verantwoordelijk is voor eender welke schade of diefstal. Ook niet in het gedeelte waarvoor je moet betalen voor extra veiligheid. Dus ik verwacht weinig respons op mijn klacht.” De NMBS is niet van plan om Kelly te vergoeden voor de diefstal. In een reactie aan onze redactie laat het bedrijf weten dat ze niet verantwoordelijk zijn voor eender welke vorm van diefstal, ook niet in betalende fietsparkings.

Ik verwacht van de NMBS dat ze bekijken hoe zoiets is kunnen gebeuren. Zodat iedereen zijn fiets weer met een gerust hart kan achterlaten

Kelly, slachtoffer van fietsdiefstal

Kelly heeft er niet veel hoop op om haar fiets nog terug te zien. “Ik denk dat mijn fiets weg is en dat ik mij daarbij moet neerleggen. Het enige wat ik wel verwacht van de NMBS is dat zij toch gaat nakijken hoe een fiets zomaar kan verdwijnen uit een beveiligde parking. En dat ze de parking veiliger gaat maken zodat ook andere gebruikers hun waardevolle fietsen er met vertrouwen kunnen achterlaten.”

De politie van Leuven heeft intussen de camerabeelden van de fietsparking opgevraagd. “We hebben de klacht ontvangen en gaan die beelden nu bekijken om de dief, en eventueel ook de fiets, terug te vinden”, aldus woordvoerder Mathieu Caudron.

Meest gelezen