De plannen voor de nieuwe Amerikaanse ambassade

Verenigde Staten verhuizen hun ambassade in Brussel

De VS heeft in Etterbeek de Sint-Michielswarande gekocht. Het land wil er zijn ambassade voor België en diplomatieke vertegenwoordiging bij de Europese Unie huisvesten. Momenteel liggen die vlak bij het Warandepark in hartje Brussel.

De Amerikanen sloten een overeenkomst met vastgoedbedrijven Immobel en Besix RED, die de site sinds december 2018 in bezit hadden. Het gaat om een terrein van zowat 4 hectare, op wandelafstand van de metrostations Merode en Thieffry. 

"Dat we een nieuwe site nodig hebben, heeft voornamelijk te maken met de uitbreiding van de bilaterale en multilaterale diplomatieke banden nu de twee posten nauwer dan ooit samenwerken met Belgische en Europese partners over heel wat kwesties", luidt het in een mededeling van de ambassade.

De Amerikaanse diplomatieke vertegenwoordiging bij de NAVO verhuist niet. Die blijft in het NAVO-hoofdkwartier in Evere.

Extreme beveiliging

Momenteel is de Amerikaanse ambassade gevestigd vlak bij het Warandepark, tussen de Wetstraat en het koninklijk paleis. Ook de ambassadeurswoning is daar gelegen, in een statig pand uit 1780. De Amerikaanse ambassadeur verblijft er traditiegetrouw al sinds het begin van de Eerste Wereldoorlog, maar de VS kochten het gebouw pas aan in 1947. Er net naast liggen de kantoren van de ambassade, in een moderner gebouw dat dateert van begin jaren 1950.  

Sinds de aanslagen in New York en Washington van 11 september 2001 zijn er verhoogde veiligheidsmaatregelen rond de ambassadegebouwen. Zo werd de Zinnerstraat en een deel van de Regentlaan afgesloten voor alle verkeer. De maatregel botste destijds op heel wat kritiek. Aanvankelijk werd gezegd dat het tijdelijk zou zijn, maar 21 jaar later is de situatie onveranderd. 

Er is nu gekozen voor een nieuw gebouw in Etterbeek, ten zuiden van het Jubelpark. Zoals alle Amerikaanse ambassades ter wereld zal het moeten beantwoorden aan de strengste veiligheidseisen en de nodige ruimte bieden aan het ambassadepersoneel.

Locatie van de Sint-Michielswarande, Etterbeek
Deze kantoren zullen moeten wijken voor de nieuwe Amerikaanse ambassade

Meest gelezen