Fien Germijns, presentatrice De Warmste Week: "Ik besef nu pas hoe weinig ik over kansarmoede weet"

Binnen vier dagen start De Warmste Week die dit jaar in het teken staat van kansarmoede. Vanuit Hasselt zullen Fien Germijns, Kawtar Ehlalouch, Eva De Roo en Sander Gillis zes dagen lang non-stop radio maken. Vier presentatoren, die we graag vier vragen voorleggen: over kansarmoede en samenleven in Het Warmste Huis. Vandaag blikken we vooruit met Fien Germijns (StuBru en Eén).

Fien Germijns (27)

  • Presentatrice van de ochtendshow op StuBru en "Switch" en "De dag van vandaag" op Eén
  • Presenteert De Warmste Week sinds 2019
  • Heeft twee katten: Pluk en Mette
  • Fiens DWW-concerttip: Goldband

Wat betekent kansarmoede voor jou?

"Ik had zelf als kind altijd net genoeg, waardoor ik er persoonlijk nooit mee in aanraking ben gekomen. In de jeugdbeweging besefte ik wel dat mee op kamp gaan niet altijd voor iedereen even evident was, maar eigenlijk besef ik pas echt de laatste maanden - door research te doen voor De Warmste Week - hoe weinig ik over het thema weet."

"Kansarmoede kan in zoveel verschillende vormen voorkomen, het blijft vaak onder de radar en het is verschrikkelijk moeilijk om eruit te raken. Dat merk je ook als je alle projecten van De Warmste Week bekijkt: die zijn zo divers en dat toont aan dat kansarmoede zich overal afspeelt, ook in je eigen omgeving."

"Mijn schoonouders zetten zich trouwens al jaren in voor een van de projecten die dit jaar geselecteerd is: Peter Pan. Elk jaar in aanloop naar de komst van Sinterklaas doen zij een grote inzamelactie en proberen ze ervoor te zorgen dat álle kinderen in de buurt een bezoekje en een pakje van de Sint kunnen verwachten."

Wat ga je in Het Warmste Huis het meeste missen?

"Aangezien ik nu al een tijdje de ochtendshow op Studio Brussel presenteer, ga ik steeds vroeg slapen en het avondritueel van mijn katten is om dan even bij mij in bed te komen liggen. Ik word daar zelf ook enorm rustig van en het helpt me om in slaap te vallen. Dat momentje ga ik dus zeker missen, ik heb zelfs even overwogen om een kat mee te smokkelen in Het Warmste Huis, maar dat wordt moeilijk, vrees ik."

"Ik heb trouwens een zwak voor acties die zich focussen op huisdieren. Soms vindt men het vreemd dat mensen in kansarmoede huisdieren hebben - want dat brengt extra zorgen en kosten met zich mee - maar huisdieren kunnen het leven zoveel lichter maken en zijn voor veel mensen echt een steun en toeverlaat. Sommige mensen kopen nog liever eten voor hun dieren dan voor zichzelf."

Fien Germijns tijdens DWW Radio in 2021

Waaraan zouden je huisgenoten zich kunnen storen?

"Ik werk al sinds 2017 mee aan De Warmste Week en presenteer die ook al sinds 2019 en die week brengt zo hard het beste in iedereen naar boven, dat ik me moeilijk kan voorstellen dat er frustraties zullen optreden. Maar het is natuurlijk ook de eerste keer dat ik een hele week lang in het huis zal verblijven, dus wie weet..."

"Het zou bijvoorbeeld best kunnen dat mijn huisgenoten me iets te “intiem” zullen vinden. Eva ken ik al vrij goed, Kawtar en Sander iets minder, maar ik zal waarschijnlijk toch het huis instappen met het idee: "Wij zijn nu beste vrienden en wij delen vanaf nu lief en leed." Misschien zullen ze het wat heftig vinden als ik plots bij hen in bed spring om even te babbelen, maar ik ga er eigenlijk wel van uit dat we allen met dezelfde mindset aan de week beginnen."

"Zelf stoor ik me zelden aan andere mensen. Het enige waar ik absoluut niet mee zou kunnen lachen is dat iemand met veel lawaai de kamer binnenstormt als ik net in een diepe slaap lig. Dan durf ik misschien wel eens "blaffen", maar geldt dat niet voor iedereen?"

Jullie verlaten Het Warmste Huis op kerstavond: hoe ga jij Kerstmis vieren?

"Ik vier kerstavond altijd met hetzelfde kleine groepje en het is al enkele jaren traditie dat ik onmiddellijk na het thuiskomen van De Warmste Week de pyjama aantrek en de voetjes onder tafel schuif. Iedereen weet dat ik op dat moment geen vat vol verhalen meer ben en dat ik niet meer vol energie zit, en daar houden ze ook rekening mee. Maar ik ben héél blij dat ze tolereren dat ik als een slons mee aan tafel ga zitten en ze weten dat die verhalen de dagen erop wel zullen volgen."

"Op kerstdag zelf is het bij ons trouwens altijd dubbel feest, want dan is mijn zus jarig. En dit jaar wordt het extra speciaal, want ze wordt 30. We gaan alles uit de kast halen, maar daar kan ik nog niet veel over vertellen, want anders is het geen verrassing meer." 

BEKIJK - Tijdens De Warmste Week speelt Fien Germijns "Switch" op Eén met bekende Vlamingen:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Van 19 tot 23 december is Fien Germijns ook te zien als presentatrice van een speciale themaweek van "Switch". Voor de gelegenheid nemen bekende Vlamingen deel aan het spelprogramma op Eén om op die manier geld in te zamelen voor het goede doel.

Wie de Warmste Week zelf wil steunen, kan een plaat aanvragen via dewarmsteweek.be. Je kan ook acties steunen of opzetten om geld in te zamelen, vlammetjes kopen om op je kledij te spelden of deelnemen aan een van de vijf Warmathons (in Brugge, Sint-Niklaas, Brussel, Mechelen en Leuven). 

De volledige opbrengst van De Warmste Week gaat naar 270 projecten die de strijd aanbinden met kansarmoede. 

Meest gelezen