Weerbericht 

Komende nacht nog -12, volgende week opnieuw zachter

©  BELGA

Donderdagnacht koelt het snel af, en zakt het kwik in de Ardennen zelfs tot -12 graden Celsius. Dat meldt het KMI. Begin volgende week zou de ergste koude echter al achter de rug moeten zijn. Dan wordt het weer zachter.

belga

Donderdag hangen er enkele wolkensluiers, maar verder is het vrij zonnig. Het blijft droog, al kan er aan zee een bui vallen en hangen daar soms ook wat stapelwolken. Het wordt iets minder koud, met nog maxima van +5 graden aan zee, rond +3 graden in het centrum, en -2 graden in de Hoge Venen,

Donderdagavond wordt het meestal lichtbewolkt, en koelt het snel af. Vannacht komen vanuit het noorden meer lage wolkenvelden opzetten, en kan plaatselijk aanvriezende nevel of mist gevormd worden. In het westen van het land kan een (winterse) bui vallen met lokaal kans op gladheid. De minima schommelen tussen +1 graad aan zee, en -12 graden (of lokaal wat kouder) in de Ardennen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vrijdag blijft het vrijwel overal droog, en start de dag koud met aanvriezende mistbanken en in het oosten van het land ook lage bewolking. Geleidelijk wordt het in de meeste regio’s zonnig, maar in het oosten blijft het op meerdere plaatsen waarschijnlijk bewolkt en grijs. Aan de kust is er kans op een bui vanaf de Noordzee. De maxima liggen tussen -3 graden in de Hoge Venen, rond 1 graad in het centrum, en 4 graden vlak aan zee. Ook in het zonnige Lotharingen stijgen de temperaturen tot 3 graden.

Zaterdag maken, na een zeer koude ochtend, de aanvriezende nevel en mist geleidelijk plaats voor de zon. De maxima liggen tussen +2 graden aan zee en -5 graden in de Ardennen met in het centrum waarden rond het vriespunt. Zondag trekt een storing vanaf het westen over het land en wordt het zwaarbewolkt tot betrokken, in de loop van de namiddag en avond gevolgd door regen. De eerste neerslag kan winters zijn en lokaal eventueel aanvriezen. Op het einde van de dag liggen de temperaturen tussen -1 graad in de Hoge Ardennen en +3 graden in Laag-België. In de nacht naar maandag lopen de temperaturen verder op en kan er lokaal nog veel regen vallen.

Maandag is het zwaarbewolkt en vrij winderig met perioden van regen en buien. Het wordt gevoelig zachter met maxima van 5 graden in de Hoge Venen en 10 graden in Vlaanderen bij een matige tot vaak vrij krachtige wind uit zuidzuidwest, met rukwinden tot 60 kilometer per uur.