foto stad Dendermonde

CC Belgica in Dendermonde gaat na twee jaar renoveren opnieuw open 


Na twee jaar renoveren gaat het cultuurcentrum Belgica in Dendermonde opnieuw open. In 2020 begon de uitgebreide restauratie van het historische gebouw Huis Van Winckel, onmiddellijk daarna startte de renovatie van het hoofdgebouw van CC Belgica. 
De twee gebouwen die vroeger van elkaar gescheiden waren vormen nu één dynamisch cultuurhuis waar na twee moeilijke jaren terug voorstellingen kunnen plaatsvinden.

De Kerkstraat in Dendermonde is een beschermd stadsgezicht met mooie gebouwen met trapgevels en hoge ramen. De Eerste Wereldoorlog hield lelijk huis in Dendermonde. Zowat de hele straat ging in vlammen op en alle gebouwen werden vernield. 

Het statige Huis Van Winckel werd gebouwd in 1923 en ernaast verrees een schouwburg met 500 plaatsen. De naam Belgica is afkomstig van een luchtballon die in de jaren '20 werd opgelaten ter gelegenheid van de kermis. De schouwburg werd later een cinema, maar sloot in 1984 de deuren. Het pand stond leeg tot in 1996 en na aanpassingswerken en toevoeging van een achterliggende nieuwbouw heropende het als cultuurcentrum.

We moesten zorgen voor openheid in het gebouw

Schepen Leen Dierick

“De entree van onze zaal was zeer benepen”, stelt schepen van openbaar domein Leen Dierick (CD&V). “We moesten zorgen voor openheid in het gebouw. Daarom werd het cultuurcafé en de ticketbalie verhuisd naar de salons van Huis Van Winckel. Op die manier konden we een nieuw onthaal en een verruiming van de foyer realiseren”.

De laatste loodjes wegen het zwaarst. Er wordt hard gewerkt om alles klaar te krijgen tegen de opening donderdagavond

Cultuurcentrum Belgica wordt Cultuurhuis Belgica

“Door de twee gebouwen in elkaar te integreren konden we zorgen voor een cultuurhuis met een ruime multifunctionele foyer”, zegt schepen van cultuur Els Verwaeren (N-VA). “Een grotere infrastructuur betekent ook dat je meer vrijheid en ademruimte creëert in je cultuuraanbod. En bovendien krijgen de medewerkers, het cultuurloket, de plaatselijke verenigingen en de Stedelijke Academie Muziek Woord Dans op die manier meer bewegingsruimte”.

Het wordt nu heel hard werken de komende maanden en jaren om het vertrouwen van ons publiek terug te winnen

Directeur Bart Van den Broucke

“Eindelijk kunnen we er terug tegenaan,” bevestigt directeur Bart Van den Broucke. “Het waren twee moeilijke jaren met eerst covid en dan de grote renovatieronde. Wij hebben ons programma 2022-23 tot nu toe op verplaatsing afgewerkt, maar zijn heel blij om nu terug in ons vertrouwde Belgica theater te zijn. En tot mei zullen wij ons programma hier verder afwerken."

"Op locatie spelen en nomadisch werken klinkt heel exotisch, maar brengt veel zorgen met zich mee. En het publiek is niet altijd gevolgd. Het wordt nu heel hard werken de komende maanden en jaren om het opnieuw op te bouwen en het vertrouwen van ons publiek terug te winnen. Het zal niet zo zijn dat we de mensen van de ene op de andere dag terugwinnen. Maar dat doe je met goede communicatie, een goed programma, een vlotte samenwerking en stevige partners die met jou aan hetzelfde zeel trekken. Wij hebben er vertrouwen in dat dat goed gaat komen, maar het zal wel wat inspanning vragen”!

Openingsweekend

Vandaag start het officiële openingsweekend met een panelgesprek, toespraken en een receptie. Vrijdag zingt Gabriel Rios het gebouw feestelijk in en zaterdag en zondag is er opendeur. Zaterdag met een vinylmarkt voor platenliefhebbers en zondag met een voorstelling voor de kleinsten (6+)

Vanavond moet alles klaar zijn voor de start van het openingsweekend

Meest gelezen