Tiener doodgereden in Montpellier tijdens onrust na verloren WK-wedstrijd van Marokko

In de zuid-Franse stad Montpellier is woensdagavond een minderjarige jongen om het leven gekomen in de marge van de wedstrijd tussen Frankrijk en Marokko op het WK voetbal. De tiener werd naar verluidt “gewelddadig” aangereden door een “roekeloze bestuurder”.

adb, jvh
Bron: Le Figaro, Le Monde, Belga

Marokkaanse supporters kwamen na de verloren halve finale op straat in Montpellier. Uit beelden van het incident die circuleren op sociale media zou volgens Le Figaro blijken dat een groep jongeren te voet een witte auto omsingelt op een laan in de volkswijk Paillade. Eén van hen trekt een Franse vlag uit het raam van de wagen. Die start vervolgens abrupt, draait, raakt een jongeman, en rijdt weg.

Volgens Franse media zou het gaan om vrouwelijke bestuurder die zich bedreigd gevoeld zou hebben, en in paniek probeerde te ontkomen aan de relschoppers. De bestuurder nam na het incident de vlucht, het voertuig werd even later verlaten teruggevonden niet ver van de plaats van de feiten. De politie heeft een onderzoek geopend.

De aangereden jongen werd nog “met absolute spoed” overgebracht naar het ziekenhuis, maar bezweek even later aan zijn verwondingen. Volgens de lokale politica Nathalie Oziol was het slachtoffer 14 jaar oud. Ze betreurde op Twitter dat “dit sportevenement eindigt in een absoluut drama”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook elders onrustig

Ook op andere plaatsen in Frankrijk was het onrustig na de halve finale. In de omgeving van Parijs vonden in totaal 115 arrestaties plaats, waarvan 101 in Parijs, meldde de politie kort voor 1 uur. Er werd onder meer een groep van zo’n 40 mensen gearresteerd die aanleunen bij ultrarechts. Ze zouden illegale wapens gedragen hebben, en waren volgens een politiebron van plan om te gaan vechten op de Champs-Elysées. Het kwam daar later toch tot spanningen tussen supporters en politie. Meer dan 2.000 politieagenten waren woensdagavond gemobiliseerd in Parijs om toezicht te houden.

In Lyon ontstond onrust toen “een groep extreemrechtse jongeren de supporters benaderde” kort na de wedstrijd. Sommige jongeren staken vuurwerk en bommetjes af, waarna het kwam tot een vechtpartij. Er werden ook projectielen naar de politie gegooid, die reageerde met traangas. Er vonden zes arrestaties plaats, onder wie twee militanten van de extreemrechtse groep.

Ook in Nice stonden Franse en Marokkaanse supporters tegenover elkaar en vuurden vuurwerk af. Mannen liepen Marokkaanse supporters achterna, en riepen onder meer “Arabieren weg”. In Avignon werden 14 mensen gearresteerd, onder wie 8 wegens mortiervuur. Ook in Lens werd minstens één mortier afgevuurd, volgens media ter plaats. In Bordeaux verrichte de politie 9 arrestaties. In Annecy werd een persoon gearresteerd nadat projectielen naar de politie waren gegooid. Een man die gewond raakte tijdens een gevecht werd naar het ziekenhuis gebracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER