50 straten in Aalst 2 uur zonder stroom door brand in hoogspanningscabine: "Problemen zijn intussen opgelost"

In Aalst heeft het vannacht gebrand in een hoogspanningscabine op de oude site van Electrabel. Een groot deel van Aalst en ook enkele buurgemeenten zaten daardoor zonder stroom. De brandweer kreeg verschillende oproepen binnen van brandalarmen die automatisch af gingen en van mensen die vast zaten in de lift. De stroompanne heeft een tweetal uur geduurd.

"De brandweer kreeg om 1.42 uur een melding voor een brand in de elektriciteitscentrale", vertelt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). "De diensten zijn onmiddellijk ter plaatste gegaan. Zoals de procedure voorschrijft, moesten ze wachten tot de verantwoordelijke van Elia de zaak kon beveiligen, dat is met grote risico's. Zodra dat gebeurd was, kon de brandweer overgaan tot blussen."

Steekvlammen

Doordat er heel wat steekvlammen waren, verliep dat vrij moeizaam. "Het vuur flakkert heel wat op, dus het is niet zonder risico's om dat te blussen. Daarna heeft men een omschakeling gedaan en konden de achterliggende cabines weer in dienst gesteld kunnen worden door Fluvius."

50 straten zonder stroom

In totaal kwamen 50 straten zonder stroom te zitten. In Aalst, maar ook daarbuiten. "Die hoogpanningscellen bedienen niet alleen Aalst, maar ook andere gemeenten. Daardoor kwamen ook delen van Haaltert, Denderleeuw, Wieze, Erpe-Mere en Lede zonder stroom te zitten."

Rond 3.40 uur waren de problemen van de baan en was de stroompanne opgelost. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.

Meest gelezen