Archieffoto ter illustratie
Foto Kurt bvba

Politiezone KASTZE doet niet mee aan “Maand zonder boetes”: “Wij zijn solidair, maar verkeersveiligheid is enorm belangrijk”

De politiezone KASTZE (Kampenhout-Steenokkerzeel-Zemst) doet niet mee aan de “Maand zonder boetes”. De politievakbonden roepen agenten op om vanaf vandaag een maand lang geen boetes uit te schrijven voor verkeersovertredingen van de 1ste en 2de graad. Op die manier willen de bonden protesteren tegen de federale regering die zich volgens hen niet aan de afspraken houdt over lonen en pensioenregelingen. De zone KASTZE is solidair met de oproep van de vakbonden, maar voert liever op een symbolische manier actie.

“We gaan zwarte lintjes aan de deuren van onze combi’s hangen om te tonen dat we er niet mee opgezet zijn dat de overheid terugkomt op beloftes rond het loonakkoord en de pensioenen”, legt korpschef Filip Van Steenbergen uit. Hij heeft begrip voor de oproep tot boycot van de vakbonden. “Al denk ik dat daar veel minder animo over is bij de zones zelf. We hebben een beleidsplan afgesproken met de lokale gemeentebesturen en verkeersveiligheid is daar heel belangrijk in.”

Eindejaarsperiode

De politie zal dus in Kampenhout, Steenokkerzeel en Zemst boetes blijven uitschrijven wanneer dat nodig is. “Ook voor kleinere overtredingen van de 1ste (zoals het niet dragen van een gordel of wanneer je geen richtingaanwijzers gebruikt) en 2de graad (zoals onterecht parkeren op een plaats voor mensen met een beperking of rechts inhalen) vinden wij belangrijk. Zeker tijdens de extra kwetsbare eindejaarsperiode willen we nadrukkelijk aanwezig blijven op het terrein. Die overtredingen zijn ook vaak een aanleiding om bestuurders nauwgezetter te gaan controleren en te checken of ze niet onder invloed aan het rijden zijn.”

Vrije keuze

De politievakbonden stellen als alternatief voor om bij kleinere verkeersovertredingen enkel een waarschuwing te geven. Elke individuele agent mag vrij beslissen of hij/zij de actie wilt ondersteunen en lang niet alle politiezones doen dat. “Voor sommige overtredingen krijg je in onze zone sowieso niet meteen een boete. Dat doen we pas als de verkeersveiligheid echt in het gedrang komt. Voor andere inbreuken is de afspraak dat we wél meteen een boete uitschrijven. Dat doen we al 10 jaar zo en ik merk dat daar een groot draagvlak is bij onze medewerkers”, besluit Van Steenbergen.

Meest gelezen