Partner van Europarlementslid Eva Kaili legt bekentenissen af in onderzoek naar corruptie door Qatar en Marokko

Francesco Giorgi, de partner van de intussen geschorste vicevoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili, heeft bekentenissen afgelegd in het onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement. De man zou bekend hebben betrokken te zijn bij corruptie en inmenging door Marokko en Qatar, meldt Le Soir.

jvh
Bron: BELGA

Giorgi gaf volgens de krant aan de politie en aan onderzoeksrechter Michel Claise toe dat hij deel uitmaakte van een organisatie die door Marokko en Qatar gebruikt werd om tussenbeide te komen in Europese zaken. De aanhouding van Giorgi werd woensdag bevestigd door de Brusselse raadkamer.

In zijn bekentenissen geeft Giorgi aan dat zijn rol in de ‘organisatie’ erin bestond om contant geld te beheren. Hij zou verder ook bekend hebben dat hij vermoedt dat twee personen geld ontvangen hebben: de Italiaanse Europarlementariër Andrea Cozzolino en de Belg Marc Tarabella (PS). In de woning van Tarabella werd zaterdagavond een huiszoeking uitgevoerd.

Betrokkenheid Marokko

Marokko is betrokken in het dossier omwille van mogelijke corruptie door zijn inlichtingendienst DGED. Uit documenten waar Le Soir en La Repubblica de hand op konden leggen, blijkt dat Cozzolino en Giorgi, diens assistent, in contact gestaan hebben met de DGED en met de Marokkaanse ambassadeur in Polen Abderrahim Atmoun. Behalve Atmoun worden twee agenten van de Marokkaanse inlichtingendienst vermeld in de documenten, maar Le Soir heeft hen niet kunnen contacteren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer