Partner van gewezen vicevoorzitter Europees Parlement Eva Kaili legt bekentenissen af over corruptie door Qatar en Marokko

Partner van Europarlementslid Eva Kaili legt bekentenissen af in onderzoek naar corruptie

Francesco Giorgi, de partner van de intussen geschorste vicevoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili, heeft bekentenissen afgelegd in het onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement. De man zou bekend hebben betrokken te zijn bij corruptie en inmenging door Marokko en Qatar, zo bericht de krant Le Soir donderdag.

jvh
Bron: BELGA

Giorgi heeft volgens de krant aan de politie en aan rechter Michel Claise toegegeven dat hij deel uitmaakte van een organisatie die door Marokko en Qatar gebruikt werd om tussenbeide te komen in Europese zaken. De aanhouding van Francesco Giorgi werd woensdag bevestigd door de raadkamer van Brussel.

In zijn bekentenissen geeft Giorgi aan dat zijn rol in de ‘organisatie’ erin bestond om contant geld te beheren. En zijn bekentenissen stoppen daar niet. Giorgi vermoedt dat twee personen geld ontvangen hebben. Het gaat om de Italiaanse Europarlementariër Andrea Cozzolino en de Belg Marc Tarabella (PS). In de woning van de socialist werd zaterdagavond een huiszoeking uitgevoerd in aanwezigheid van de voorzitster van het Europees Parlement Roberta Metsola.

Marokko is betrokken in het dossier, met mogelijke corruptie door zijn inlichtingendienst DGED. Uit documenten waar Le Soir en La Repubblica de hand op konden leggen blijkt dat Cozzolino en assistent Francesco Giorgi in contact gestaan hebben met de DGED en met Abderrahim Atmoun, ambassadeur van Marokko in Polen. Behalve Atmoun worden twee agenten van de Marokkaanse inlichtingendienst vermeld in de documenten, maar Le Soir heeft hen niet kunnen contacteren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER