© RTV

Trio schuldig aan groepsverkrachting in jeugdcentrum J@M: vijf jaar voorwaardelijke celstraf

Mechelen -

De correctionele rechtbank heeft drie mannen veroordeeld tot vijf jaar voorwaardelijke celstraf voor de groepsverkrachting van een 17-jarig meisje in het jeugdcentrum J@M in Mechelen. De feiten speelden zich in 2020 af. Het proces vond, op vraag van het slachtoffer, achter gesloten deuren plaats. De rechter legde de drie strenge voorwaarden op. Eén ervan is dat ze hun best moeten doen op school. Doen ze dat niet, dan dreigt alsnog een effectieve celstraf.

Theo Derkinderen

Het toen 17-jarige slachtoffer had begin maart 2020 afgesproken met een jongeman aan de gebouwen van J@M in de Ivo Cornelisstraat. De gebouwen van de jeugdwerking bleken wel op slot te zijn, maar de twee raakten toch binnen omdat iemand, die er af en toe als poetshulp werkte, over een sleutel beschikte. Uiteindelijk bleken er nog meer mensen aanwezig te zijn en werd er samen lachgas geïnhaleerd.

Na een tijdje liep de ontmoeting evenwel compleet uit de hand en werd het meisje door de drie mannen misbruikt. Van de verkrachting werden ook filmpjes gemaakt en verspreid. De politie kon de daders vrij snel inrekenen: het ging om een minderjarige en drie meerderjarigen. Later kon ook nog een vrouw worden geïdentificeerd die verantwoordelijk was voor de verspreiding van een naaktfoto van het kind.

Gesloten deuren

Het slachtoffer woonde het proces bij en had aan de rechtbank gevraagd om het proces achter gesloten deuren te behandelen. Opvallend was dat de beklaagden vroegen om de zaak net in de openbaarheid te behandelen. “Over deze zaak is al heel wat geschreven en gesproken. Wij vinden het belangrijk om nu eindelijk onze kant van het verhaal naar de buitenwereld te verkondigen”, reageerden de advocaten van de beschuldigden. Een visie die ook werd gedragen door het Openbaar Ministerie.

De drie rechters oordeelden evenwel dat het proces achter gesloten deuren moest worden behandeld, temeer omdat het slachtoffer nog minderjarig was op het moment van de feiten. De uitspraak was wel openbaar en daarin was de voorzitter van de rechtbank duidelijk. “Het slachtoffer heeft geloofwaardige verklaringen afgelegd over de feiten. Hopelijk zien de beklaagden vandaag de ernst van alles in”, zei ze.

Studies

De drie daders, F.B. (22), A.B. (21) en K.B. (23), kregen een celstraf van vijf jaar met probatie-uitstel. Een vrij milde bestraffing omdat het parket acht jaar cel had gevorderd. “Jullie moeten niet naar de gevangenis, maar deze straf betekent wel dat jullie vanaf nu in het vizier van justitie komen en dat jullie voorwaarden moeten naleven. Voorwaarden zoals het volgen van een begeleiding voor jullie seksuele problematiek, een verbod om drugs en lachgas te gebruiken en om jullie studies met de nodige ijver verder te zetten en nadien actief op zoek te gaan naar werk. Worden de voorwaarden niet of niet goed nageleefd, dan wordt het een verblijf in de gevangenis”, lichtte de rechter het vonnis aan het trio toe.

S.B., de vrouw die terechtstond voor de verspreiding van de naaktfoto van het meisje, liep acht maanden met uitstel op. Aan het slachtoffer moeten de daders een voorlopige schadevergoeding van 7.500 euro betalen. Aan de stad Mechelen en J@M elk 1.000 euro. Het slachtoffer gaat nu verder onderzocht worden door een psychiater om te kijken hoe groot de schade bij haar is. In de loop van volgend jaar wordt de zaak dan op burgerlijk vlak verder afgehandeld.

Vooraleer de drie hoofdbeklaagden de rechtszaal verlieten, deelde de rechter aan de drie mannen nog mee dat ze het slachtoffer maar beter met rust zouden laten en dat ze maar beter niet zouden overgaan tot het uiten van bedreigingen of intimidaties.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen