GEMEENTERAAD. Leopoldsburg plant in 2023 voor 11 miljoen investeringen

Leopoldsburg
Staf Boons

Meerjarenplan: Schepen van Financiën Franky Geypen en financieel directeur Pascal Van de Wiele stelden het financieel plan voor 2023 voor. “Niettegenstaande de loonindexeringen (1,1 miljoen) en een stijgend exploitatiebudget (1,9 miljoen) kunnen wij een gezond financieel plan voorstellen. Hierin zitten onder meer ook voor 11 miljoen investeringen vervat en hiervoor werd een prioriteitenlijst opgesteld. Zo gaven we voorrang aan investeringen om energiekosten te besparen (sporthal 1,7 miljoen), laadpalen, aanpassen openbare verlichting en extra fietsvoorzieningen. Andere geplande investeringen zoals de Kanaalstraat worden verschoven naar 2024.”

Danny Bloemen (Pro Leop) had vragen bij de personeelsevolutie en Toni Fonteyn (N-VA) uitte zijn bezorgdheid over de autofinancieringsmarge waardoor hij minder optimistisch klonk over dit toekomstplan.

Leegstand: De gemeente heft een belasting op leegstaande woningen en gebouwen. Vanuit het IGS (intergemeentelijk samenwerkingsverband) met Ham, Beringen en Tessenderlo wordt gestreefd naar een uniformiteit inzake deze belastingen. Vandaar het nieuwe reglement dat andere tarieven hanteert op basis van de aard van het leegstand pand en het aantal periodes van 12 maanden. Daarnaast worden ook bijkomende vrijstellingen voorzien, onder meer op basis van een renovatienota.

Zonne-energie: Vorige zomer kreeg voetbalvereniging K.ESK een investeringstoelage van 95.000 euro toegekend voor renovatie- en investeringswerken. Er wordt voorgesteld om deze toelage deels ter beschikking te stellen voor de aankoop van zonnepanelen met omvormer en een batterij. Deze aankoop van ruim 15.000 euro was niet in de voorwaarden opgenomen, maar de gemeenteraad gaf toch unaniem groen licht omdat het niet gaat om een extra toelage, wel een switch binnen de besteding ervan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer