“Als papa vertrekt, wordt drie even twee”: Sarah De Bie, vrouw van Wout van Aert, brengt prentenboek uit over ouderliefde

Antwerpen/Herentals -

Een topcoureur als Wout van Aert is zelden thuis, maar ook op verplaatsing is zijn gezin nooit uit zijn gedachten. Zo beschrijft zijn vrouw Sarah De Bie (27) het ook in Niets dan liefde, een prentenboek dat verschijnt op 4 januari, pal op de tweede verjaardag van hun zoontje Georges. Voor de tekeningen zorgde de Antwerpse illustratrice Laura Muls (36), die zelf ook zo’n kleine dreumes in huis heeft.

Ilse Dewever

‘Voor Georges en Rowen’ luidt de opdracht vooraan in prentenboek Niets dan liefde. De jongetjes van bijna 2 en 2,5 jaar mogen fier zijn op hun moeders. Sarah De Bie, de vrouw van Wout van Aert, leverde de tekst voor het boek. De tekeningen zijn van de hand van Laura Muls, een Antwerpse illustratrice die eerder dit jaar met Nadia Babazia’s De koffers van oma een eerste prentenboek illustreerde.

“Uitgeverij Pelckmans heeft ons samengebracht”, vertelt Laura Muls. “Ze kenden een schrijfster met een mooi verhaal met een zoontje dat ongeveer even oud was als het mijne. Misschien moesten we maar eens samenzitten. Van het eerste gesprek met Sarah klikte het. Toen we later afspraken bij Sarah thuis, had ik al enkele schetsen van de personages meegebracht. Ik had Sarah vooraf gewaarschuwd dat mijn illustraties niet heel realistisch zijn, met ronde hoofden en grote ogen. Maar Sarah was meteen enthousiast, ook al leken de personages dan niet zo hard op hen drie. We wisten ook al snel welke weg we met het boek uit wilden.”

Of Niets dan liefde dan niet het verhaal van het gezinnetje Van Aert vertelt? “Nee, dat was althans niet het eerste doel. Het boek toont geen specifieke momenten uit het leven van het gezin van een wielrenner. Sarah wou dat het een universeel verhaal werd, waar iedere ouder en ieder kind zich in kon inleven.” (Lees verder onder de foto)

Los daarvan heet het hoofdpersonage uit Niets dan liefde wel Georges, naar het zoontje van Van Aert en De Bie. Maar ook Rowen, die andere geluksvogel, is op een onnadrukkelijke manier aanwezig in het boek. “Zo zitten er bijvoorbeeld speelgoedjes van hem in. Leuke knipoogjes die een buitenstaander niet vat, maar die voor mij als mama wel prettig zijn.”

Verstopte bijen

Andere hints hebben iets te maken met ‘bietjes’, of bijen. “Ouders kunnen het verhaal voorlezen aan hun kinderen, maar op elke pagina zit ook ergens een klein of groter bijtje verstopt. Een verwijzing naar de familienaam van de schrijfster, Sarah De Bie. Zo is er voor kleinere kinderen, die misschien nog niet zo talig zijn, op elke pagina een zoekopdrachtje.”

Al bladerend door het boek viel ons vooral het aantal fietsen op in alle soorten en maten. Ook een familieuitstap met de fiets ontbreekt niet. “Natuurlijk mocht de fiets in een boek over het gezin Van Aert niet ontbreken, maar Sarah had vooraf wel aangegeven dat dit niet het hoofddoel van het boek mocht zijn. Het mocht niet vol fietsen staan. Ik heb zelfs nog enkele fietsen moeten schrappen. Maar het leren fietsen is voor ieder kind dan wel weer een herkenbaar moment. Alleen al daarom zit de fiets erin.” (Lees verder onder de foto)

Als het prentenboek al een boodschap wil uitdragen, dan is het vooral dat oprechte gevoel van ouderliefde. Als op een prent de vader van het gezinnetje uitgezwaaid wordt, omdat hij voor zijn job even de deur uit moet, dan blijven het jongetje en zijn mama alleen achter. “Als papa vertrekt, wordt drie even twee. Maar hij neemt zijn liefde voor jou altijd mee”, luidt dan het bijschrift bij de illustratie.

“Liefde overheerst alles”

“Ja, dan is het duidelijk dat Wout naar een van zijn stages of koersen vertrekt”, vervolgt Laura Muls. “Maar een partner die af en toe uithuizig is voor het werk, is natuurlijk voor veel ouders herkenbaar. Dat is ook het motto van het boek: dat het niet altijd eenvoudig is om tegelijkertijd met twee thuis te zijn bij je kind. Maar het is niet omdat mama of papa soms weg moet, dat ze er niet voor je zijn. Het is niet altijd gemakkelijk om een carrière en een gezin te combineren, maar de liefde overheerst alles.”

Van opleiding grafisch vormgeefster is Laura Muls zich op professioneel vlak met de jaren meer en meer gaan toeleggen op het illustreren. Zo creëert ze, naast de prentenboeken, ook nog eens wondermooie doopkaartjes, en geeft ze ook les. “Sinds drie jaar sta ik voor de klas in het bijzonder onderwijs. In het middelbaar van het Sint-Jozefinstituut in de Antwerpse Kerkstraat geef ik zowel theorie- als creatieve vakken. Dat vergt veel energie, maar ik doe het supergraag. Daar ook nog eens bij illustreren is niet altijd gemakkelijk, maar ik voel dat ik beide wil blijven doen. Zoals Niets dan liefde aangeeft is de combinatie werk-gezin vaak niet gemakkelijk, maar je krijgt er zoveel voor terug.”

Niets dan liefde, Sarah De Bie (tekst) en Laura Muls (tekeningen), Pelckmans, 32p. Het boek verschijnt op 4 januari.