Tom Hanks was ook een doelwit van de "hameraanval"
picture alliance / Juan Carlos Rojas

Dader van "hameraanval" op de man van Nancy Pelosi had ook acteur Tom Hanks en zoon van Joe Biden in het vizier

David DePape, de man die Paul Pelosi, de echtgenoot van Nancy Pelosi, eind oktober in hun woning in San Francisco aanviel met een hamer, had het ook op verschillende andere bekende Amerikanen gemunt. Dat vertelde de agent die de dader op de avond van de feiten ondervraagd heeft. Ook de Amerikaanse acteur Tom Hanks en Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, waren een doelwit. 

De Amerikaanse acteur Tom Hanks en Hunter Biden, de zoon van president Joe Biden, waren ook een mogelijk doelwit van een "hameraanval". Volgens de agent die DePape op de dag van de aanval ondervraagde, plande de man ook om verschillende andere publieke figuren aan te vallen. Dat heeft de agent zo verklaard aan de rechter. 

Naast Tom Hanks en Hunter Biden, had DePape het ook gemunt op de Democratische gouverneur van Californië, Gavin Newsom. De politie kon de dader echter tijdig arresteren en erger voorkomen.

Wat is er gebeurd op 28 oktober?

Op vrijdag 28 oktober drong de 42-jarige David DePape het huis van Nancy Pelosi in San Francisco binnen. Hij forceerde de achterdeur van de woning. Terwijl DePape het huis doorzocht naar Pelosi, zou hij herhaaldelijk "Waar is Nancy?" geroepen hebben. Nancy Pelosi was op dat moment niet thuis, maar haar 82-jarige man Paul lag boven te slapen. Hij werd door de indringer verrast in zijn slaap en slaagde erin om de hulpdiensten te bellen. 

Toen de hulpdiensten aankwamen, worstelden de twee mannen met een hamer. DePape viel Paul Pelosi daarop aan. Hij liep een schedelbreuk en verwondingen aan zijn rechterarm en -hand op en moest naar het ziekenhuis gebracht worden, waar hij diezelfde dag nog geopereerd werd. 

Het huis van Nancy en Paul Pelosi
2022 Getty Images

De getuigenis van de agent maakt deel uit van het proces tegen DePape. Hij wordt - federaal - vervolgd voor poging tot ontvoering van een Amerikaanse functionaris die in dienst is, van de bedreiging en verwonding van een familielid en van poging tot moord. Op de eerste aanklacht staat een maximumstraf van 20 jaar, voor de tweede aanklacht kan DePape 30 jaar krijgen. De rechtbank besliste dat er genoeg bewijs is om de zaak door te laten gaan. De volgende zitting zou plaatsvinden op 28 december.

In januari stopt Nancy Pelosi als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en als leider van de Democratische fractie in het parlement. De Republikein Kevin McCarthy zal vanaf dan waarschijnlijk het Huis voorzitten, de Democraat Hakeem Jeffries wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe fractieleider van de Democraten.

Meest gelezen