Europees Parlementsvoorzitter Roberta Metsola.

Europees Parlementsvoorzitter Roberta Metsola belooft bijkomende maatregelen na corruptieschandaal: "Het parlement is niet te koop" 

Roberta Metsola, de voorzitter van het Europees Parlement, zegt dat ze er alles aan zal doen om corruptie in het Europees Parlement tegen te gaan. "We hebben al veel gedaan, maar moeten nog veel doen", reageert ze op het corruptie-onderzoek door het Belgische gerecht. "Ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het parlement niet te koop is." Het Europees Parlement heeft vandaag ook een resolutie goedgekeurd met een aantal hervormingen die nieuwe corruptiezaken moeten voorkomen.

Het Belgische gerecht voert momenteel een onderzoek naar mogelijke omkoping van leden van het Europees Parlement. Het onderzoek wijst onder meer in de richting van Qatar en Marokko. Die landen zouden leden en medewerkers van het Europees Parlement benaderd hebben en geld aangeboden hebben om de besluitvorming van het Europees Parlement in het voordeel van die landen om te buigen. Bij huiszoekingen werd in totaal 1,5 miljoen euro cash in beslag genomen.

Het schandaal veroorzaakt enorm veel commotie binnen het Europees Parlement. De voorzitter van het parlement, de Maltese Roberta Metsola, zegt in een reactie aan VRT NWS dat ze een aantal zwakke plekken in de werking van het Europees Parlement wil aanpakken.

"We hebben al veel gedaan, maar we moeten ook nog veel doen", zei Metsola bij aanvang van de Europese top in Brussel. Volgens Metsola zijn er in het Europees Parlement "te veel manieren om beslissingen te nemen". "Dat zou beter kunnen." Ze heeft het ook over "te veel informele groepen" die mogelijk kwetsbaarder zijn voor beïnvloeding van buitenaf. "Er zijn ook te veel organisaties waar te weinig transparantie is over hun fondsen", vindt de voorzitter.

Metsola benadrukt dat het Europees Parlement aan al deze zaken "een einde wil maken". "Ik kan niet zeggen dat dit nooit meer zal gebeuren, maar ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het parlement niet te koop is."

Videospeler inladen...

VRT NWS-journalist Rob Heirbaut kon bij aanvang van de top ook de Franse president Emmanuel Macron even voor de camera halen. Macron wenste niet te "speculeren" over de mogelijke betrokkenheid van Qatar in dit schandaal. "We moeten op de resultaten van het onderzoek wachten", bleef hij wat op de vlakte, "en op basis daarvan moeten de juiste beslissingen genomen worden". "Als er mensen betrokken zijn, dan moeten die gestraft worden."

Videospeler inladen...

Volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) krijgt ons land "vooral veel appreciatie" over de manier waarop het Belgische gerecht het hele onderzoek aanpakt. "Veel appreciatie van de buitenlandse pers, veel appreciatie in het Europees Parlement ook."

De Croo vindt nu dat het Belgische gerecht dat werk verder moet zetten, "we moeten dat echt tot op het bot onderzoeken". Daarnaast vindt hij het ook "belangrijk dat het Europees Parlement en voorzitter Roberta Metsola met voorstellen komen om het Europees Parlement transparanter te maken en om meer externe controle te kunnen hebben".

"Want wat we daar zien, is onaanvaardbaar en choquerend. Dat doet ons echt geen deugd. Binnen Europa en ook niet voor het beeld dat de rest van de wereld over ons heeft. Dit is zeer schadelijk voor het vertrouwen in de Europese instellingen. In een corruptiezaak heb je altijd twee kanten: degene die probeert te corrumperen, maar ook degene die erop antwoordt. Een aantal Europese Parlementsleden zijn erop ingegaan en ik vind dat onbegrijpelijk en verwerpelijk."

Videospeler inladen...

Ook de Nederlandse minister-president Mark Rutte zegt onder de indruk te zijn van de aanpak van het Belgische gerecht. Hij heeft ook veel vertrouwen in de voorzitter van het Europees Parlement, "die tot nu toe de goede dingen heeft gezegd en gedaan".

Rutte wil niet vooruitlopen op mogelijke omkoping in andere Europese instellingen dan het Europees Parlement. "Laten we eerst uitzoeken wat er precies aan de hand is. De Belgische justitie is dat nu aan het bekijken. Stap voor stap. Je bent pas schuldig als alle bewijzen op tafel liggen. Het is nu echt eerst een zaak van het Europees Parlement en als het dan verder zou inktvlekken naar andere instellingen, dan moeten we dat gaan bekijken. Maar het is nu al schokkend genoeg."

BEKIJK - "Deze zaak straalt af op alle Europese instellingen", zegt VRT-correspondent Rob Heirbaut:

Videospeler inladen...

Parlementsleden beloven meer transparantie en integriteit

Het Europees Parlement heeft vandaag overigens een resolutie goedgekeurd waarin een aantal hervormingen vooropgesteld worden om dergelijke corruptiezaken in de toekomst te voorkomen. De resolutie klaagt aan dat de bestaande interne controle- en waarschuwingsmechanismen van het parlement er "op dramatische wijze" niet in geslaagd zijn de corruptie op het spoor te komen. Het waren de Belgische Staatsveiligheid en het gerecht die de kat de bel aan bonden.

In de resolutie wordt meer transparantie en integriteit beloofd, onder meer over de neveninkomsten van de parlementsleden. Ze roept ook op tot de oprichting van een onafhankelijk ethisch orgaan. Na het gerechtelijk onderzoek zou er ook een onderzoekscommissie moeten komen die eventuele andere gevallen van corruptie en ongeoorloofde inmenging op het spoor moet komen.

Het parlement wil in de toekomst ook een vicevoorzitter aanstellen die zich specifiek met integriteit en de strijd tegen corruptie en buitenlandse inmenging moet bezighouden. Pittig detail: in "Qatargate" wordt ook een vicevoorzitter verdacht van omkoping, de Griekse Eva Kaili, intussen uit haar functie als vicevoorzitter gezet.

Meest gelezen