Archiefbeeld ©  Ivan Put

“Geduld van Groen is op” over opvangcrisis

De oplossingen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) om opvang te voorzien voor iedereen die op straat slaapt, voldoen niet. Dat zegt covoorzitster Nadia Naji van coalitiepartner Groen. “De grenzen van het fatsoen zijn overschreden”, aldus Naji. “De federale regering moet gebouwen en mensen opvorderen om opvang te voorzien.”

jvh
Bron: BELGA

Het geduld van de groenen is op, klinkt Naji scherp. Ze geeft aan dat de regering wel degelijk mensen en middelen in de strijd gooit om de opvangcrisis aan te pakken. “Maar het is al lang duidelijk dat dit niet voldoende is. Het mag ondertussen wel duidelijk zijn dat de oplossingen van staatssecretaris De Moor lang niet voldoen”, aldus Naji.

Ze benadrukt dat we in een rechtsstaat leven en dat de overheid wettelijk verplicht is opvang te voorzien. “Wat ons betreft zijn dat geen holle woorden. Het kan niet dat honderden mensen ’s nachts buiten slapen, vriestemperaturen of niet, en dat ze maanden moeten wachten vooraleer ze opvang krijgen.”

Het is voor Groen tijd om publieke gebouwen en mensen op te vorderen. Naji hoopt dat ook de andere regeringspartners hun gewicht stilaan mee in de schaal willen leggen. “We hebben lang het debat intern gevoerd, maar voor ons is het genoeg geweest. Tijd voor actie, want geen enkel mens hoort op straat te slapen. Wat de reden ook is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer