stad Genk

Na Hasselt blijken ook stad Genk en Leuven op lijst van hackers te staan

Niet enkel de stad Hasselt, maar ook Genk en Leuven staan op een lijst als potentieel doelwit van hackers. Dat bevestigen de burgemeesters van de twee steden. Ze zullen nu tijdig bijkomende maatregelen nemen om de dreiging af te wenden. Mogelijk staan er ook nog andere steden op de lijst.

Na de recente cyberaanvallen op Diest en Antwerpen hebben andere steden nu te horen gekregen dat zij op een lijst staan als mogelijk doelwit van hackers. Hasselts burgemeester Steven Vandeput (N-VA) deelde dit gisteren al mee aan Radio 2. Vandaag laten ook de Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V) en zijn Leuvense collega Mohamed Ridouani (Vooruit) weten dat hun steden ook op die lijst vermeld worden. 

"Wij zijn inderdaad na het weekend op de hoogte gebracht, onder meer door het CERT (Computer Emergency Response Team) dat er mogelijk ook een risico was voor Genk, zoals voor andere lokale besturen en hebben meteen alle maatregelen genomen", vertelt burgemeester Wim Dries (CD&V)

"Een aantal steden en gemeenten worden blijkbaar geviseerd, onze stad is daar ook bij", vertelt Mohamed Ridouani (Vooruit). "Het is dus belangrijk om preventief te blijven inzetten op cyberveiligheid."

Genk neemt extra maatregelen

Meteen werd het netwerk van de stadsdiensten in Genk onder de loep genomen en werden de medewerkers gesensibiliseerd over de risico's. "We doen dat trouwens al jaren om ons personeel bewust te maken van de risico's van cybercriminaliteit, het beantwoorden van phishing mails of het downloaden van foute programma's. We werken al langer samen met een gespecialiseerde firma om onze systemen te beveiligen. In het verleden hebben we ook al ethische hackers ingeschakeld die - met ons medeweten - zogenaamd gevaarlijke mails stuurden en je merkt dan ook dat mensen daar op klikken, en dat is dan een goede les", aldus burgemeester Dries.

Deze keer zijn de hackers niet kunnen binnendringen in de systemen van de stad Genk. "In het verleden hebben we nog al aanvallen gehad, tot nu toe zonder veel schade. Maar de vraag is niet of je wordt aangevallen, maar wel wanneer. Vandaar ook dat we de waakzaamheid hoog houden."

Genk investeert al jaren in cyberveiligheid onder meer door het inschakelen van beveiligingsfirma's, wat ook een aanzienlijke kostenpost is. "Maar we zijn een grote stad, met veel diensten en veel medewerkers, daardoor zijn er ook veel deuren waarlangs mensen kunnen binnenkomen. Dat is goed voor de dienstverlening, voor de bevolking, maar het houdt ook risico's in", besluit de burgemeester

Ridouani niet verbaasd

"Bij ons is er voorlopig ook geen geslaagde hacking gebeurd", zegt Ridouani. "We zetten al jaren extra in op een veilig IT-systeem. Zo werken we met tweestapsverificatie en veranderen we regelmatig onze wachtwoorden. We proberen onze ICT-omgeving zo robuust mogelijk te maken."

De Leuvense burgemeester is ook niet verbaasd dat zijn stad genoemd wordt op de lijst. "Als blijkt dat een grote stad als Antwerpen en kleinere zoals Diest slachtoffer zijn van zo'n aanvallen, verbaast het me niet dat andere steden op zo'n targetlijst staan. Het lijkt wel alsof ze gecoördineerd te werk gaan." 

Mogelijk staan er nog andere steden op de lijst, maar welke dat zijn is voorlopig niet geweten. 

Meest gelezen