Fripon

Meteoriet van halve kilo komt neer in regio Lovendegem-Zomergem, wetenschappers roepen inwoners op steentje te zoeken

In de regio Lovendegem-Zomergem in Oost-Vlaanderen is mogelijk een meteoriet neergekomen. Wetenschappers roepen mensen uit de streek op het steentje te zoeken, want zoā€™n meteoriet is zeldzaam en kan een schat aan informatie bevatten voor wetenschappelijk onderzoek. "Het zou nog maar de zesde meteoriet zijn die wordt gevonden in de Belgische geschiedenis."

Wie eergisteren om 17.37 uur naar de lucht heeft gekeken, heeft misschien een kleine lichtflits gezien. "Het was een grote vuurbol in het westen van het land", zegt weerman Frank Deboosere. "Het was door de wolken te zien, dat geeft al wel wat mee dat het om een serieus ding gaat", zegt Philippe Mollet van Volkssterrenwacht Mira aan onze redactie.

BEKIJK ā€“ Een lichtflits dinsdagavond om 17.37 uur:

Videospeler inladen...

Er komen voortdurend meteorieten op de aarde terecht. De meeste zijn zo klein dat ze meteen opbranden in de atmosfeer. Volgens experts zou degene die dinsdagavond viel groot genoeg zijn dat er minstens enkele brokstukken de aarde hebben bereikt. Uit de analyses van de beelden blijkt dat het vermoedelijk om een stukje gaat dat ongeveer een halve kilogram weegt.

"Op basis van verschillende cameraā€™s hebben we redelijk nauwkeurig het traject kunnen bepalen waar eventuele brokstukken zijn beland", zegt Mollet nog. "Het gaat om de regio Lovendegem-Zomergem (Lievegem)", zegt Deboosere. "Mensen kunnen de meteoriet gaan zoeken. Als die gevonden wordt, zou het nog maar de zesde meteoriet zijn die gevonden wordt in de Belgische geschiedenis."

Dit is de regio waar brokstukken mogelijk zijn neergekomen:

Wie in die omgeving woont kan dus uitkijken naar een erg donker steentje. "De buitenkant is letterlijk zwartgeblakerd", legt Mollet uit. "Het steentje is meestal ook zwaar voor zā€™n grootte. Je voelt dat echt wel. Je moet ook in je achterhoofd houden dat het pas dinsdagavond gevallen is en dus nog niet onder het gras of de modder kan zitten. We hebben nu een voordeel met de vrieskou, want dan valt zoā€™n zwart steentje meer op."

Wie denkt een meteoriet gevonden te hebben, raakt die liefst niet met blote handen aan. Dat is belangrijk voor het wetenschappelijk onderzoek. Foto's kunnen gestuurd worden naar info@mira.be.Ā  Ā 

BEKIJK - De burgemeester van Lievegem belooft een verrassing voor wie als eerste een stukje meteoriet vindt:

Videospeler inladen...

Een meteoriet vinden, gebeurt niet zo vaak. In ons land is het ā€“ zoals gezegd ā€“ nog maar vijf keer echt gebeurd. Meteorieten zijn van groot wetenschappelijk belang omdat ze wetenschappers de mogelijkheid bieden om de samenstelling van asteroĆÆden en de geschiedenis van het zonnestelsel te bestuderen.Ā Bijna twee jaar geleden is er al eens een soortgelijke zoektocht geweest naar een meteoriet. Toen was er wellicht eentje beland in de regio van Aalst, maar die is nooit gevonden.

BEKIJK ā€“ De zoektocht naar de meteoriet in januari 2021:

Videospeler inladen...

Meest gelezen