Direct naar artikelinhoud
NieuwsOverlijden

Voormalig Humo- en Panorama-hoofdredacteur Karel Anthierens (87) overleden

Karel Anthierens in 2007.Beeld ID/ Maitrise

Karel Anthierens, die hoofdredacteur was van een reeks tijdschriften en kranten, zoals Humo, Knack en Brussel Deze Week, is overleden. Hij werd 87 jaar. Dat meldt zijn familie.

Karel Anthierens was net als zijn broers Jef en Johan, die eerder al overleden, actief in de journalistiek. Hij was journalist, redactiechef, hoofdredacteur of algemeen directeur bij zeventien kranten en weekbladen, zo staat in het boek ‘Gedane Zaken. Hink-stap door de Vlaamse pers’ dat hij dit jaar uitbracht. Dat jobhoppen levert hem op de kaft van het boek de titel ‘zwerfkei in de Vlaamse journalistiek’ op.

Hij begon aan het boek tijdens een verblijf van twee maanden in het ziekenhuis, vertelde hij in april aan de Brusselse nieuwssite Bruzz. “Mijn zoon installeerde daar een computer in mijn kamer. Ik ben beginnen te schrijven. De ene herinnering bracht de andere mee. Van De Periscoop in 1957, tot Brussel Deze Week (nu Bruzz, red.) in 1997.” Daartussen was hij onder meer aan de slag bij de tijdschriften Humo, de Nieuwe, De Zwijger en Knack, en bij de krant Het Volk.

Karel Anthierens was onder meer ook stichter en organisator van de cartoonprijs Press Cartoon Belgium en het Europese broertje Press Cartoon Europe.

“Anders dan zijn wat meer flamboyante broer (Johan) zou Karel eerder achter de schermen - als een sturende en organiserende kracht - zijn stempel drukken op het Vlaamse perslandschap. Zo bracht hij zielloze of ingedutte tijdschriften en kranten weer tot leven en groeide hij uit tot wellicht de belangrijkste bladenmaker van zijn generatie”, zo schreef de nieuwssite Apache onlangs nog in een artikel over het boek ‘Gedane zaken’.

Anthierens, die geboren werd in oktober 1935, overleed op 15 december.