Nicolas Maeterlinck

Schapenboeren willen dat slachthuis van Zele onmiddellijk weer opent

De schapenhouders vragen dat het slachthuis Moerbeko in Zele onmiddellijk weer open gaat. De minister sloot het slachthuis vorige week na klachten van dierenleed.

Vorige week vrijdag sloot minister van dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) het slachthuis Moerbeko in Zele. Er waren al herhaaldelijk klachten binnengekomen over dierenleed. Maar schapenkwekers eisen nu dat het slachthuis onmiddellijk weer open gaat. 

Er zijn nog 5 plekken in Vlaanderen waar schapen en geiten geslacht worden. En Moerbeko is het laatste grote slachthuis voor schapen en geiten. Nu het slachthuis dicht is, moeten de schapenkwekers veel verder rijden om hun dieren te laten slachten. Vooral voor kleine bedrijven is dat moeilijk. 

Nu zullen kwekers hun dieren nog meer naar Nederland of Wallonië moeten brengen, zegt de sector, en dat zorgt voor extra transport- en personeelskosten. En in het kader van de korte keten, willen veel schapenhouders alles zoveel mogelijk lokaal houden. En dat kan nu niet meer, klinkt het. De sector vreest ook dat het illegaal slachten zal toenemen omdat het slachthuis in Zele dicht is.

"We willen het slachthuis zo snel mogelijk weer zien opengaan", zegt André Calus, de voorzitter van de Vlaamse Schapenhouderij. De vereniging benadrukt wel dat de schapen en geiten juist geslacht moeten worden en praat het dierenleed in het slachthuis van Zele niet goed. "Laat het duidelijk zijn: voedselveiligheid is belangrijk en de levende dieren moeten correct behandeld worden."   

Meest gelezen