De kloof tussen de broers wordt duidelijk.
WPA Rota

Britse prins Harry haalt uit naar broer William in docureeks op Netflix: "Schrikwekkend hoe hij gilde en schreeuwde tegen mij"

De Britse prins Harry verwijt broer William dat hij zijn gezin niet heeft beschermd en de negatieve berichtgeving rond zijn vrouw Meghan heeft gevoed. Dat zegt hij in het tweede deel van de docureeks "Harry & Meghan" op Netflix. Voor het eerst legt Harry uit hoe "de kloof" juist met kroonprins William is ontstaan. Spijt over het koninklijke drama van de afgelopen jaren heeft hij niet. "We hebben de overkant (van de oceaan, red.) gehaald. Oost west, thuis best", besluit een gelukkige Harry in de VS.

De eerste drie afleveringen van "Harry & Meghan" die vorige week werden gelanceerd, waren - in vergelijking met vandaag - relatief rustig te noemen. Met kleine steken richting de Britse monarchie of het Instituut, vooral voor wie tussen de lijnen door kan lezen. Deze keer zijn de hertog en hertogin van Sussex duidelijker: er worden eindelijk namen genoemd. Vooral die van huidig troonopvolger William valt. 

Harry en Meghan leggen uit dat het belangrijkste voor de koninklijke familie - of beter het familiebedrijf - de voorpagina's van de kranten of de homepages van websites zijn. Elk koninklijk huishouden beschikt over een communicatieteam dat de pr verzorgt. Voor iedereen was het meteen duidelijk dat Meghan de meeste positieve aandacht kreeg. Veel méér dan de andere leden van de familie Windsor. Meghan werd de ster.

"Het probleem is dat ze aantrouwde in wat een bijrol had moeten zijn, en dan trekt ze de aandacht of ze doet de job beter dan diegene die ervoor geboren is", ziet Harry het. En toen veranderde plots de toon in de berichtgeving, vertelt Harry. Plots doken woorden op als diva en duchess difficult (de moeilijke hertogin, red.) 

James Holt, directeur van de stichting van Harry en Meghan (Archewell Foundation) en een gewezen paleiswoordvoerder (2017-2019) formuleert het zo: "Toen sommige mensen in het Instituut rond de familie begonnen te zien dat dit nieuwe stel de machtsdynamiek zou kunnen destabiliseren, werd het doel om ze weg te stoppen of irrelevant te maken." 

Binnen het koningshuis heerst namelijk een rangorde: de monarch en de troonopvolger krijgen absolute voorrang. Met andere woorden: zij zijn het belangrijkste, je kaapt niet voor hun neus de publiciteit weg.

"We bewandelen een ander pad, maar we blijven broers", formuleerde Harry het al in 2019 in een interview.
AP

"Er zijn constant briefings over andere leden van de familie over gunsten, over de pers uitnodigen. Het is een vuil spel of een koehandel. Soms lekt er iets uit, soms is dat opzettelijk. Wil je communicatieteam iets negatief onderdrukken over hun baas, dan ruilen ze dat voor vuil over een andere baas. De teams beconcurreren elkaar", aldus Harry. 

"William en ik zagen hoe dat gebeurde op het kantoor van onze vader en we spraken af dat zoiets nooit bij ons mocht gebeuren. Om het kantoor van mijn broer zoiets te zien doen, was hartverscheurend."

Harry geeft ook enkele voorbeelden. Hij had oorspronkelijk het plan opgevat om met zijn prille gezin te verhuizen naar Zuid-Afrika. "Enkel mijn vaders, broers en oma's kantoor wisten ervan. Het was een héél intern document. Het werd gelekt naar de krant The Times. Het plan werd geschrapt, omdat het een publiek debat was geworden."

Ook huidig koning Charles komt in het vizier. Harry had een nieuw plan opgevat, richting Canada. Waarbij hij en Meghan een job zouden uitoefenen en van daaruit de Queen zouden ondersteunen. Harry moest het van Charles uitdrukkelijk allemaal op mail zetten. Harry: "Vijf dagen later stond het op de voorpagina van een krant."

Turbulente top op Sandringham

In januari 2020 volgde een "Sandringham top" met Harry, William, Charles en de Queen om een toekomstplan uit te tekenen. Die top kwam er blijkbaar welgemikt. "Pas toen Meghan naar Canada trok (waar zoontje Archie verbleef), kon er een bijeenkomst geregeld worden", zegt Harry, die duidelijk maakt dat zijn vrouw niet welkom was op de bespreking. Tot ongenoegen van Meghan: "Stel je voor: ik als moeder, vrouw en doelwit. Ik kreeg geen stoel aan de tafel."

Bestimage/Netflix

De bespreking liep niet van een leien dakje. "Het was schrikwekkend dat mijn broer gilde en schreeuwde tegen mij, mijn vader dingen zei die niet waar waren en mijn oma daar stilletjes zat", herinnert de prins zich goed. "Het ergste? De kloof die er ontstond tussen mij en mijn broer die aan de kant staat van het Instituut. Een deel daarvan snap ik. Het is zijn nalatenschap."

Mijn broer schreeuwde, mijn vader loog en oma zat er stil bij

Harry over de bijeenkomst op Sandringham

Een gezamenlijke verklaring vlak na de bijeenkomst ligt zwaar op de maag van Harry, want gezamenlijk was ze niet. Harry had zijn toestemming niet gegeven. In die verklaring liet William "samen" met zijn broer optekenen dat hij, toen nog hertog van Cambridge, het koppel niet uit de koninklijke familie had "weggepest". 

Waarmee Harry in de docureeks nu het tegenovergestelde impliceert. "Binnen de 4 uur waren ze bereid om te liegen om mijn broer te beschermen, maar tijdens de 3 jaar dat Meghan en ik in het paleis zaten, hebben ze niet één keer de waarheid verteld om ons te beschermen."

Op de uitvaart van prins Philip ontmoette de familie elkaar noodgedwongen weer. Harry geeft toe dat hij nerveus was. "Het was zwaar, vooral spreken met mijn broer en vader die gewoon heel gefocust waren op dezelfde verkeerde interpretatie van de hele situatie. (...) Ik moest vrede nemen met het feit dat we waarschijnlijk nooit een echte verantwoording of excuses zullen krijgen." 

Het zwangerschapsverlies en de vlucht

Meghan kreeg te kampen met een zwangerschapsverlies na Archie. Daarvoor mag de pers het ontgelden, meer bepaald de krant The Mail. Die publiceerde flarden van de handgeschreven brief die Meghan naar haar vader had gestuurd om hem te laten stoppen te praten met de sensatiepers (in ruil voor geld).

De brief werd voer voor een rechtszaak, tot in beroep toe, waarbij het rond privacy draaide. Meghan won, maar de processen bezorgden de hertogin ontzettend veel stress. Volgens Hary veroorzaakte dat net het zwangerschapsverlies. Opmerkelijk detail: Meghan beweert in de reeks dat het de Queen en Charles waren die haar hadden geadviseerd om een brief naar Thomas Markle te sturen.

De vlucht uit Londen, het hart van het Instituut, beklaagt Harry zich zeker niet. "Ik ben zó veranderd dat ik mijn omgeving ontgroeid was", vindt Harry waarna "oost west, thuis best" over de VS klinkt. De prins zegt nu uit te kijken naar het volgende hoofdstuk in zijn leven.

Bestimage/Netflix

Volume I van "Harry & Meghan" was goed voor een documentairerecord op Netflix: wereldwijd werd in de eerste week 81,55 miljoen uur gekeken. De serie verscheen in 85 landen in de top 10.

Toch waren de kritieken eerder matig, met ronduit een vernietigend rapport in (natuurlijk) het Verenigd Koninkrijk. Maar in de VS was ook niet iedereen overtuigd. Het gerenommeerde blad Variety merkte "herhaling" op, zender CCN vond het een "koninklijke teleurstelling" en zakenblad Forbes zag een "poging tot positieve pr". 

Meest gelezen