AFP or licensors

Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi belooft spelers van zijn voetbalclub "een bus vol prostituees" als ze winnen

In Italië heeft oud-premier Silvio Berlusconi ophef veroorzaakt met een uitspraak tijdens een kerstdiner van AC Monza, de voetbalclub waarvan hij eigenaar is. Hij beloofde de spelers "een bus vol prostituees" als ze zouden winnen tegen Milan en Juventus. Het leverde hem naast gelach en applaus van de spelers veel kritiek op sociale media op.

"Jullie gaan nu tegen Milan en Juventus spelen. Als het jullie lukt om tegen deze grote clubs te winnen, stuur ik een bus vol prostituees naar de kleedkamer." Bij de spelers van AC Monza kon de uitspraak van de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi rekenen op heel wat gelach en applaus, maar op sociale media krijgt de oud-premier ervan langs. "Het is de gebruikelijke vrouwonvriendelijke taal van Berlusconi", reageerde senator Daniela Sbrollini van de Italia Viva-partij. "Het getuigt van een slechte smaak die je sprakeloos maakt."

Silvio Berlusconi is sinds 2018 de eigenaar van AC Monza. Zijn ploeg doet het best goed: afgelopen zomer promoveerde de club voor het eerst in haar 110-jarige bestaan naar de Serie A, de hoogste afdeling in het Italiaanse betaalde voetbal. Met de uitspraak wil de 86-jarige politicus zijn voetbalploeg extra motiveren voor de tweede seizoenshelft, maar dat schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Ze vinden de uitspraken vrouwonvriendelijk en kleinerend.

Het is niet de eerste keer dat Berlusconi kritiek krijgt om zijn vrouwonvriendelijke uitspraken. Tijdens zijn carrière als politicus en eigenaar van AC Milan zorgde hij vaak voor opschudding. In 2011 werd hij er zelfs van beschuldigd seks te hebben gehad met een minderjarige prostituee tijdens een van zijn beruchte 'bunga bunga'-feestjes. In 2015 werd hij daar echter voor vrijgesproken. 

Berlusconi's bunga bunga's

Met de uitdrukking bunga bunga's wordt vaak verwezen naar de beruchte seksfeestjes van oud-premier Silvio Berslusconi. De uitdrukking werd het eerst gebruikt door Berlusconi zelf, in een grap tijdens een etentje. Sindsdien werd ze door de Italiaanse en internationale pers vaak gebruikt om te verwijzen naar het onderzoek rond kinderuitbuiting door Berlusconi. Hij zou op een van die seksfeestjes seks gehad hebben met een minderjarige. Daardoor kregen de bunga bunga's plots een heel andere betekenis. Uiteindelijk werd Berlusconi wel vrijgesproken, omdat niet bewezen kon worden dat hij op de hoogte zou zijn geweest van het feit dat het meisje minderjarig was.

Naar verluidt zou Berlusconi de term geleerd hebben van zijn vriend Muammar al-Gaddafi, die in Libië aan de macht was van 1969 tot 2011. 

Op Twitter reageerde Berlusconi op de vele kritiek. "Ik had niet gedacht dat een simpele, speelse kleedkamergrap zulke kwaadaardige reacties zou veroorzaken", schreef hij. "Ik heb medelijden met de critici. Misschien dat hun gebrek aan humor hen zo verdrietig en onnodig grof maakt om mij aan te vallen."

Meest gelezen