©  BELGA

Turkije scherp tegen buitenlandminister Lahbib: “PKK coördineert terroristische activiteiten in België”

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) heeft donderdag in Ankara haar Turkse collega-minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuolu, ontmoet. Die was scherp voor België. Hij vindt dat ons land te weinig onderneemt tegen de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK, “die haar illegale terroristische activiteiten in België coördineert” volgens hem. Lahbib antwoordde dat alles wat ze van de PKK zien in ons land past binnen de vrijheid van meningsuiting.

gjs
Bron: BELGA

Het was een lange bilaterale ontmoeting tussen België en Turkije. De twee buitenlandministers zaten tweeëneenhalf uur bij elkaar, een stuk met en een stuk zonder delegatie. In een video-interview met Belga achteraf blikt minister Lahbib tevreden terug. “Het was een rijke en intense ontmoeting. Geen enkel moeilijk onderwerp werd uit de weg gegaan: de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO, onze gemeenschappelijke strijd tegen terrorisme en radicalisering, de islam in België, mensenrechten, vrouwenrechten, Oekraïne, te veel om op te noemen. Het was een open dialoog.”

In een verklaring voor de pers achteraf had de Turkse minister van Buitenlandse Zaken het nauwelijks over Oekraïne, maar wel kwam de PKK aan bod. “Het terroristische PKK gebruikt België voor zijn illegale activiteiten. Het coördinatiecentrum van de groepering bevindt zich in België. Wat ik van u verwacht is dat u actie onderneemt tegen terroristen die zeer actief zijn in uw land. Gisteren was er nog een manifestatie van de PKK aan de Turkse ambassade in Brussel. Daesh mag dat niet, wel de PKK ook niet.”

Weerwerk

Minister Lahbib bood onmiddellijk weerwerk. Ze vroeg meteen het woord. “Wij hebben inderdaad weet van die aanwezigheid van sympathisanten van PKK in België, maar er zijn onderzoeken geweest en er komt niks naar boven dat niet zou passen binnen het recht op vrije meningsuiting en het recht op manifesteren. Maar uiteraard staan we open om bijkomende inlichtingen te krijgen van de Turkse veiligheidsdiensten.”

In een interview met Belga verduidelijkte Lahbib haar standpunt: “Dat Turkije ons de bewijzen geeft, dan zullen we actie ondernemen, want ook voor België is PKK een terroristische organisatie. Turkije wil niet dat sympathisanten met vlaggen kunnen demonstreren, maar zolang er niet opgeroepen wordt tot haat en er geen geweld gebruikt wordt, tolereren wij dit.”

Terreur

Verder haalde de Turkse buitenlandminister nog de kwestie van de terroristische aanvallen aan die Turkije te verduren heeft. Zo was er vorige maand de bomaanslag in een winkelstraat in Istanboel en zijn er aanvallen vanuit Syrië aan de Syrisch-Turkse grens. De Turkse buitenlandminister klonk ook in deze kwestie misnoegd. “Als er maar één van al die aanslagen gericht zou zijn op Europa, zou u dan ook zo stilzwijgend blijven?”, vroeg hij Lahbib.

Hadja Lahbib had eerder al gezegd had dat België de aanslag in Istanboel streng veroordeeld had en alle terroristische aanslagen veroordeelt, wie ook de daders zijn. “België begrijpt de bezorgheid voor de nationale veiligheid van Turkije, maar we zijn diep bezorgd over de mogelijkheid van een nieuwe Turkse grondoperatie in Irak en Syrië. Dat betekent een risico op escalatie. Onze gemeenschappelijke prioriteit moet de strijd tegen Daesh zijn.”

Racisme

Minister Çavuolu drukte ook zijn bezorgdheid uit over islamofobie en racisme in België waar de Turkse gemeenschap in ons land slachtoffer van is. “Ja, er is racisme in België”, erkent Lahbib. “Maar er is ook racisme in Turkije, er is overal racisme. Ik heb de Turkse minister verteld dat we in ons land daartegen strijden en dat we instituten hebben die actie ondernemen. Maar ik heb ook gezegd dat er tegen elke vorm van discriminatie moet gestreden worden: discriminatie tegen vrouwen, discriminatie op grond van seksuele geaardheid, ... Ik heb duidelijk gemaakt dat dat voor ons één pakket is.”

Voorafgaand aan de politieke ontmoeting bracht minister Lahbib donderdagochtend een kort bezoek aan het mausoleum van Atatürk. Ze legde er een krans neer. Mustafa Kemal Atatürk stichtte het huidige Turkije in 1923. Volgend jaar viert Turkije dus zijn honderdjarig bestaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer